Zamek Rogowiec

(Rogowiec • Donnerau • Grzmiąca • Hornsberg)

Nazwy podobne do Rogowiec • Donnerau • Grzmiąca • Hornsberg:    Rogors ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiozostałości kamiennych murów oraz resztki wieży książęcego zamku na górze. Według podań pierwszy drewniany zamek zbudował tu książę Bolesław Wysoki w 1198 roku. Zamek murowany wzniesiony był w końcu XIII wieku przez Bolka I, księcia świdnicko-jaworskiego, o czym świadczą wzmianki o nim w księgach uposażeń klasztoru cystersów w Krzeszowie z 1292 i 1299 roku. Z ksiąg tych wiemy, że kasztelanem na zamku był wówczas Reinczko Schoff (Schafgotsch).
Zamek miał strzec granicy księstwa świdnicko-jaworskiego z Czechami. W 1317 roku zamek znalazł się w rękach rycerzy-rabusiów. W latach 1361-1374 burgrabią na Rogowcu był Mikołaj Bolcze. Po śmierci księżnej Agnieszki w 1392 roku zamek znalazł się w granicach Czech. W 1420 roku na zamku przebywał Franciszek z Pogorzeli trudniący się rozbojem i grabieżą. W 1428 roku ograbiony przez husytów a następnie ponownie znalazł się w posiadaniu rycerzy-rozbójników - rodu Schellendorfów. Wsławił się z nich najbardziej Jan von Schllendorf. Po zniszczeniach dokonanych przez wojska Macieja Korwina w 1483 roku nie został
Zamek Rogowiec
Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020
już odbudowany. W 1497 roku ostatecznie go zniszczono, prawdopodobnie podkładając ładunek wybuchowy.
W skład zamku wchodziła wieża i budynek mieszkalny otoczone razem z dziedzińcem murem. Całość miała plan zbliżony do podkowy, w ciągu muru, w zagięciu podkowy znajdowała się wieża. Do dziś zachowały się bardzo nikłe resztki - posadowione na skale pozostałości fundamentów wieży do wysokości 2 metrów, związane z cylindrem wieży ostatki dawnego muru obwodowego o grubości około 2 metrów. Prostokątny dziedziniec został częściowo wykuty w skale, nieco powyżej jego powierzchni znajdował się kiedyś budynek mieszkalny najprawdopodobniej również prostokątny, jednak nie dotrwał do dziś żaden ślad po nim.
Zamek Rogowiec - Plan zamku według Artura Boguszewicza 'Zamek Rogowiec - relikty architektury odkryte w latach 1990-1991' Zamek Rogowiec - fot. ZeroJeden, VI 2007 Zamek Rogowiec - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020 Zamek Rogowiec - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020 Zamek Rogowiec - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020 Zamek Rogowiec - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020 Zamek Rogowiec - fot. ZeroJeden, VI 2007 Zamek Rogowiec - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Rogowiec - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Rogowiec - Ruiny zamku Rogowiec na widokówce z 1898 roku Zamek Rogowiec - Ruiny zamku Rogowiec na widokówce z przełomu XIX i XX wieku Zamek Rogowiec - Ruiny zamku Rogowiec na widokówce z 1900 roku Zamek Rogowiec - Ruiny zamku Rogowiec na widokówce z 1909 roku Zamek Rogowiec - Pozostałości zamku Rogowiec na litografii Ludwiga Richtera z 1886 roku Zamek Rogowiec - Ruiny zamku Rogowiec na litografii Friedricha Vogla z około 1850 roku