Zamek w Rogowie Sobóckim

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwotnie był tu zamek renesansowy typowo obronny zbudowany w drugiej połowie XVI wieku. W latach 1760-1780 został gruntownie przebudowany, a w roku 1860 powiększony. W czasie ostatniej wojny nie oparł się zniszczeniu. Założenie było dwuskrzydłowe, dwutraktowe, pierwotnie trzykondygnacjowe, otoczone częściowo fosą z wodą.
Miejsce znajduje się w pobliżu kościoła, jadąc od strony Wrocławia należy wjechać w bramę bezpośrednio za nim.
Zamek w Rogowie Sobóckim - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2008 Zamek w Rogowie Sobóckim - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Rogowie Sobóckim - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Rogowie Sobóckim - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Rogowie Sobóckim - fot. ZeroJeden, VI 2012 Zamek w Rogowie Sobóckim - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Rogowie Sobóckim - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Rogowie Sobóckim - Widok od północnego-wschodu na wykopaliska, fot. ZeroJeden, VI 2012 Zamek w Rogowie Sobóckim - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rogowie Sobóckim - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rogowie Sobóckim - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rogowie Sobóckim - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Rogowie Sobóckim - Zamek w Rogowie w 1813 roku Zamek w Rogowie Sobóckim - Zamek w Rogowie w 1863 roku Zamek w Rogowie Sobóckim - Zamek w Rogowie w 1913 roku Zamek w Rogowie Sobóckim - Plan przebudowy zamek w Rogowie Sobóckim z 1865 roku