Zamek w Rawie Mazowieckiej

zameczek jest fajny.Tylko faktycznie wladze miasta powinny lepiej zadbac o ten obiekt.Bylam rowniez w srodku.Duza sala jest nawet calkiem niezla ale mozna bylo ja zrobic na wzor sredniowiecznych komnat itp.Mysle,ze to bardziej oddawalo by klimat i charakter zamku...

2005-12-29  00:22 • gildia
jako mieszkanka Rawy serdecznie polecam to miejsce. jego magia jest cudowna, a historia z nim związana została opisana przez samego William Szekspira w "Zimowej Opowieści". zamek ten kryje wiele tajemnic, także z okresy II wojny światowej. w maju oraz w sierpniu odbywają sie w Rawie festiwale muzyczne, ktore rozgrywają sie na dawnym placu zamkowym. Oświetlona baszta i mury dodają uroku i sprawiają, że miejsce to ma niepowtarzalny klimat. Serdecznie zapraszm :)

2005-12-06  01:36 • Cinek
byłem w lochah ale tam są rzeźby i rysunki wyrzeźbione w cegle naprawde rewelacyjne i te pokoje klatka schodowa no poprosu trzeba zobaczyć. Teraz po otworzeniu obwodnicy miasta (która biegnie przez środek miasta) widac zamek jest ładnie w nocy oświetlony polecam nocną wyprawe a moze spotkacie tez słynną Białą Dame zamurowana w tym zamku. Obwozdnica to droga Łodź - Warszawa wie ckażdy powinien na nią trafić i z mostu na rzece ładnie widać.

2005-10-29  00:29 • malutka
jakie miłe wspomnienia mam z tym miejscem..:)

2005-04-03  14:45 • jacobs
Kiedys nawet istnialy plany odbudowy zamku w Rawie, niestety nie powiodly sie. Szkoda, poniewaz jest to naprawde bardzo piekne miejsce. Z zalem jednak trzeba stwierdzic, ze wladze miasta zbytni o niego nie dbaja. Jak ktos wczesniej juz wspomnial zasypano fragment fosy, a poza tym jest miejscem, ktore coraz bardziej jest dewastowane przez moldziez. Szkoda:(

2004-10-17  22:09 • rob
Niestety to co zostało po niegdyś ogromnej twierdzy nie zachwyca, ale to zawsze kawał historii mazowsza. Zapraszam do rawy i na zamek, najlepiej latem. Zawsze moge oprowadzić po zamku jak i po innych zabytkach m.in byłym Kolegium Jezuickim, w którym uczył sie J.Ch. Pasek. Niestety 2 miesiące temu Konserwator Zabytków zezwolił na zasypanie stawu, który jeszcze do niedawna sam uważał za fragment fosy... Co było przyczyną??? :(

2004-08-22  03:23 • ronka
myślałam, że najpiękniejsze są zamki na jurze, ale jak obejrzałam w galerii to zamczysko to jestem pod wrażeniem, musze tam koniecznie wpaść, buziaki.

2004-08-14  04:38 • anka
jeszcze nie zwiedzałam ruin tego zamku, ale mam to zamiar zrobić w najbliższym czasie; w takich miejscach panuje niezwykła atmosfera i zaczyna działać wyobraźnia.

2004-02-22  07:22 • Marcin Ospa
Jeśli ktoś na nim nie był to może tylko żałować.

Wspaniały krajobraz roztacza się na okolicę. Jest tam zielono i romantycznie.

2003-10-01  03:29 • greg3001
to moje miasto, a poza tym legenda tego zamku byla inspiracją dla Sheakspira

2003-09-29  04:39 • ugo
Głosuję na zamek mojego miasta. Proste

2003-07-19  03:13 • jac15
Jest to piekny i bardzo ciekawy zamek , ale najciekawszą jego zaletą jest to , że tak do konca nie odkryto jego tajemnic i jak kiedys wyglądał. Serdecznie zapraszam do Rawy!!

Zgłębiam historię polskich zamków, a to był pierwszy, którego dzieje poznałem.

Bo jest stary, polski i przede wszystkim mazowiecki.