Zamek w Rajgrodzie

(Rajgród • Rogarden • Rongart • Rogors)

Proszę o pomoc- próbuje doszukać się swoich przodków
Wtam, próbuje dojśc kto był właścicielem dworu w Rajgrodzie. Słyszałem, że właścicielem byli Zawistowscy- chciałbym zasięgnąć to drzewa tamtych Zawistowskich, proszę o pomoc, gdzie mogę znaleźć genealogię tej rodziny z tamtych rejonów. Moi dziadkowie Jan i Czesława Zawistowska z domu Orłowska wiem że tam mieli przodków. proszę o pomoc na adres grzegorz.zawistowski@gmail.com

2004-08-15  03:59 • mazurix
rajgród otrzymał prawa miejskie już w 1364 roku, a po drewnianym zamku pozostała tylko góra tzw grodzisko

2007-05-04  05:29 •
Urodziłam się w tym pięknym miasteczku... :) latem jest fajna atmosfera.. wieczorem, gdy zaczyna zmierzchać można pójść nad piękne jezioro, usiąść nad brzegiem i słuchać jak wiatr opowiada piękne historie o cudownym grodzie i mieszkającej tam księżniczce Rai, od której imienia nasz "Gród" został nazwany " Rajskim Grodem", czyli "Rajgrodem"... Kto choć raz znajdzie się w naszych stronach, zawsze już będzie chciał do nas wracać... Wierzcie mi... To naprawdę magiczne miejsce... :)