Zamek w Radoszycach

Dlaczego niema porządnej mapy Radoszyc skoro to taka miejscowość?

zwiadowca 007 szkoda ze nie zostawiłes zadnych danych ,chyba bym cie usciskała za ta szczerosc ludzia powinno sie oczy otworzyc na prawde a nie robic im pranie muzgu:) becia

2006-06-02  18:05 • Renia
Cóż, docenia się, coś dopiero jak się to straci. Cisza, spokój, brak pośpiechu. Przede wszystkim bliskość przestrzeni , przyrody. Tu w mieście gdzie teraz mieszkam, niestety zmuszona byłam się przeprowadzić, nie ma tego, brakuje tlenu, wdycha sie syf z rur wydechowych, wszedzie głośno, szybko, nerwowo. Najbardziej brakuje mi naszego lasu, do którego miałam zaledwie 15min drogi. Ale zgadzam się, tu nie da się mieszkać, brak ogólnych perspektyw rozwoju młodego człowieka. Tu wraca się aby cudownie wypocząć.

2006-05-31  17:02 • Waldi :)
Witam. Patrząc na Radoszyce z perspektywy isnejących zabytków, zamków etc.. na pewno macie rację. Nie ma tu nic szczególnego poza opowieściami o rostrzelaniu ludności na rynku, o Kościele z 1004 roku o winiarni przyzamkowej a po zamku zostały zapisy w księgach. Miło było przeczytać o ekipie z Europejskiego Centrum inforacji i o festynach "Radoszyczanie dzieciom", pracowałem w Centrum i pomagałem również przy festynach charytatywnych. Muszę jednak napisac tym, którzy przejeżdżając przez Radoszyce zwracają uwagę na pieszych i samochody wyjeżdżające z podporządkowanej a nie znają całej prawdy o tej miejscowości. 1. Jest tutaj jedna z najnowocześniejszych w województwie hal widowiskowo sportowych, zorganizowane sa tam sekcje: aikido akaikai, taniec towarzyski (ponad 100 uczestników!!!), piłka nożna - 4 grupy wiekowe), piłka siatkowa, areobik, kinezoterapia, siłownia z instruktorem. Ponadto organizowane są tam zawody na szczeblu wojewódzkim i krajowym. 2. Kończy sie budowa stadionu lekkoatletycznego , pierwsza część budowy kosztowała prawie 1 mln zł, ale to nie koniec, w roku następnym rusza dalsza rozbudowa. 3. Radoszyce jako jedna z nielicznych gmnin w Polsce uczestniczy w Programie "Pilotażowy Program LEADER +" 4. Radoszyce maja piękna tradycje organizowania w wakacje festynów pod nazwą "Radoszyczanie dzieciom", dochód z tych imprez przeznaczony jest na leczenie chorych dzieci z terenu gminy Radoszyce. Pierwsza taka impreza była zorganizowana przez grupe młodych zapaleńców, obecnie na imprezę zjeżdżaja sie ludzie z całego województwa i warto dodać, iż pomysł tych festynów spodobał się w jednej z instytucji w Warszawie i obecnie jest dofinansowany ze srodków UE. Mógłbym jeszcze kilka punktów wymienić, niestety musze wracac do pracy. Pozdrawiam

2006-04-01  10:40 • zwiadowca007
Boskie miasto, zaraz, nie, chyba wiocha, bo jak ma zielone tablice, to chyba nie ma praw miejskich, ale nie ważne. Najlepsza jest droga, droga, droga, ta kosteczka brukowa, te kamieniczki. Ktoś mi powiedział, że ta kostka była układana przez Żydów za okupacji. Już przestali układać?? Jest jeszcze coś. Zawsze jak jadę, to o przed Radoszycami kończy się dobra droga. Potem wspomniana kostka i jeszcze nigdy nie miałem, żeby nikt nie wyjechał lub nie wylazł mi na ulice. No kurde nie było tak jeszcze, a co najlepsze, to zawsze jak jadę dalej na Włoszczowę, to zawsze z podporządkowanej, prowadzącej chyba z Jacentowa, ktoś mi wyjedzie. No niestety ludzie, to jest moja ulubiona dziura nad dziurami. W okolicy i dalej na Włoszczowę, to są już takie wiochy, że ja nie wiem jak tacy ludzie żyją. ja im współczuję. Dopiero od Oleszna jest lepiej no i we Włoszczowie. Ludzie tam nie ma co zwiedzać tam się jedzie z konieczności. Ja muszę nie raz coś załatwić we Włoszczowie i tylko dlatego tam jadę. A ta stara winiarnia, to chyba ten sklep na rogu, gdzie te bełty chleją, ale ten budynek to ma dopiero z 50 lat. No i jest Komisariat i posterunkowy. A z tą budką, to chyba prawda, że jest jedna. Miłego zwiedzania! Tylko nie upijcie się w tej winiarni od F16.

2007-05-18  00:48 •
Chciałabym zauważyć, iż poniżsi turyści,którzy tak bacznie zwiedzali Radoszyce nie zauważyli pozytywnych cech tej miejscowości... Może dlatego,że maja już wyrobione zdanie na ten temat i zamykają oczy oraz uczy na wieść o tej okolicy... Mieszkam tutaj i wcale nie narzekam na nia... A już tym bardziej na ta "kosteczke brukowana" czy "kamieniczki"... Widać ma Pan złych informatorów co do historii Radoszyc... Jeśli ja nie znam jakiejś miejscowości to nie wypowiadam się na jej temat... Pozdrowienia dla wszystkich odwiedzających tę miejscowość buziaczek16

2007-05-23  03:08 • las
Kostka brukowa nadaje odmienności harakteru miejscowci, nie sądze że nie satć Radoszyc na asfalt. Weźmy Wroclaw, tam duża część ulic w centrum i na starym jest wybrukowana i wszystkim się to podoba. Mam nadzieję że przy dzisiejszych środkach z EU bruk zostanie zachowany.

rynek
2006-01-22  00:24 • AVE
pilnie poszukuje starych fotek Radoszyc a dokładnie rynku z pobliskimi zabudowaniami,z góry dziękuje i czekam na foto.

2005-12-01  20:04 • Przewodnik Po Radoszycach
Oto mój telefon i adres kontaktowy. Łukasz Srzelczyk Polska Kielce 25-606 UL.Grochowa 25 m.44 Tel. Kom. 696-786-609

Każdy kto chiały zwiedzić Radoszyce jestem gotów oprowadzić i opwiedzieć historie Radoszyc i Okolic

2004-12-23  05:02 • mania10
witam wszystkich odwidzajacych strone poswiecona moim kochanym Radoszycom Niestety od kilku lat juz tam nie mieszkam ale zawsze wracam tam z checia Istotnie po dawnym dworku nie pozostal slad ale co z tego?wazne ze kiedys tam byl!A ten gosc sprzedajacy pod budka telefoniczna(pisze o tym w odpowiedzi temu panu ktory twierdzi ze to "dziura nad dziurami" ze istnieje tam nie tylko jeden aparat telefoniczny)owoce to Jasiu jest tam od zawsze i tak wkomponowal sie w tlo ze wlasciwie nikomu nie przychodzi do glowy ze moglo by go tam nie byc.pozatym jest wiele innych miejsc wartych zwiedzenia Do tego najlepiej nadaje sie rowerek Sama przyjemnosc latem Goraco polecam

2004-08-13  07:27 • chien_verde
ludzie! stawiam porzadnego browca i na dodatek sute lody w sielpii jesli mi ktos pokaze gdzie jest zamek albo to co po nim pozostalo w radoszycach-jezdze w tamte okolice od 20 lat i jedyne co namierzylem to jakiegos smisznego kola w kapeluszu bez denka ale za to z zezowata zona, sprzedajacy warzywa i zepsute arbuzy kolo automatu telefonicznego i zaklocajacy rozmowy darciem geby niby na ludowo :-( chcialbym takze zobaczyc: opiewane w przewodnikach ruiny: spichlerza i dworu-ponoc tak wypasiaste ze glowa boli heheheh (tez za bardzo nie "napaslem oczu"). dla mnie, pomimo usilnych staran wlasnych jest to "dziura nad dziurami", z historia prawie jak z tolkien'a o ktorej nikt juz nie pamieta, bo "to jakos tak belo...", z nudnymi mszami o 16 we wspanialym kosciele, starszym niz jasna gora ... z przemila ekipa w europejskim centrum informacji (naprzeciw poczty-polecam-tam sa ludzie, ktorzy nie pa3a na ciebie jak na potencjalnego "dawce jabola"), no i z organizowanymi rok rocznie niesamowitymi festynami na rzecz dzieci. 604733146-esmes mi- strasznie chce zobaczyc ten zamek ;-) bye-chien_verde

2004-03-05  00:37 • Zbyszek
mieszkałem na terenach po tym zamku a wspomniana winnica była wykorzystywana przez moich rodziców jako piwnica na jabłka i ziemniaki (latem nawet w najbardziej upalne dni było tam zawsze chłodno a zimą w największe mrozy było powyżej zera)