blankRadom - esk verze

Zamek w Radomiu

Naprawdę nie wiele radomian wie gdzie stoją pozostałości zamku, a warto o tym pamiętać gdyż gościło tu wiele znaczących osobistości , w XVi w. był perełką renesansu: króżganki, attyki, stropy malowane w pozłociste róże, kolorowe piece polewane, marmurowe kominki, wspaniałe rzeżbione portale okienne i drzwiowe jak te w Piotrkowie Tryb. i Sandomierzu..... szkoda że nie dotrwało to wszysto do dzisiaj, ale zostało troszkę i więcej czeka na odkrycie pod ziemią. Ps. przydałoby się w końcu wykurzyć stąd księdza i zabrać sie za porządki.... chociaż część blasku by się przywróciło nadwątlonym budynkom.............

2005-10-21  00:01 • Carwie
Pozdrawiam Agate. Radom strasznie ciężko się rozwija Agatko, jednak się rozwija i to cieszy może kiedys przyśpieszy i wtedy napewno będziesz mogła pokazać dziecku skąd ty jesteś. Narazie jednak się nie śpiesz ;) Pozdro ps. Miałaś szczęście w nieszczęsciu, że mieszkałaś w najładniejszej i najlepszej dzielnicy Radomia heheh tak właśnie ja też jestem z XV lecia ale serio uważam że xv to jedna z najładniejszych starych dzielnic radomia ( czytaj blokowisk )

2005-01-01  22:52 • Agatha
Mieszkalam w Radomiu przez prawie 15 lat od 1980 do 1995 roku. Obecnie mieszkam w Stanach Zjednoczonych, i chociaz jestem obywatelem tego glupiego kraju juz 9 lat, nadal uwazam ze Polska jest pieknym krajem. Radom byl zawsze moim domem, gdzie chodzilam do szkoly (osiedle 15-stolecia), gdzie mieszkalam razem z rodzicami i dwoma siostrami. To miasto jest mi bliskie sercu i chociaz minelo prawie 10 lat kiedy wyjechalam do U.S.A, to nadal pamietam z kad jestem i gdzie sie urodzilam. Mam nadzieje ze jeszcze kiedys zobacze Radom i z duma pokaze mojemu trzy letniemu synowi gdzie jego mama mieszkala zanim wyjechala do Ameryki. Najlepsze zyczenia wszystkim mieszkancom Radomia z okazji Swiat i Nowego Roku 2005 zyczy Agata z 15-stolecia!