Zamek w Rabsztynie

tak ten zamek jest pienkny ale poszukiwacze zlota zniszczyli jedyne pozostalosci z zamku jak by tego nie zrobili to na pewno za wejscie do zamku musielismy placic ale nadal jest duzo turniei i zabaw dla dzieci pokazuw rycerskich ale chociaz tyle ale czy ktos wiedziel ze z kosciola so tunele do zamku a obok zamku so terz tunele do kopalni ale nic jurz nie bendzie tak jak dawniej poprostu zniszczone niema

2009-01-19  05:10 • Imię/nazwisko/nick sebek
zasztroszcze im ze mieli taki zamek

2008-01-25 19:40 kamil jakubczyk
2008-01-26  02:42 •
Ten zamek to coś co naprawde warto zobaczyć!

2006-08-02  07:03 • Prezes
Ruinki pierwsza klasa...naprawde warto zobaczyć.Łatwy dojazd i ładne widoki.Ja polecam

2006-06-06  09:48 • pawel
JA mieszkam w kluczach niedaleko tego zamku i uwazam ze jest jednym z najpiekniejszych zaraz po ogrodziencu> Zachecam wszystkich do obejzenia go a zwlaszcza do spedzenia paru godzin na skale gdzie byla wieza oczywiscie zaraz po polnocy. wrazenia nie do zastapienia. Obecuje. Slychac rozne odglosy i Duchy i do tego nietoperze fruwaja do okola. Musicie to doswiadczyc

2006-05-26  06:07 • DJ ROOB
Ja wczoraj miałem okazje zobaczyc zamek z bliska i musze przyznac ze robi wielkie wrażenie i jest swietnym miejscem na sesje fotograficzna sam zrobiłem pare foteczek i jestem bardzo zadowolony ze moglem zobaczyc i sfotografowac to wszsytko.

2006-05-21  17:18 • <<<>>>
Właśnie wczoraj byłam tam na przejażdżce z rodzinką. Mam nowe Autko i właśnie tam sobie pojechaliśmy. Jest tam na prawde cudownie... wszystko jest tak interesujące...narobiłam dużoooo Foteczek Komórką:P fajnie sie sti na górze i ogląda osiedle Smerfów(osiedle z niebieskimi dachami:D) GiTeSsss,,, PzDr dla wszystkich:* PzDr szczególnie dla Agi,Karoliny,Beaty,Gochy,Madzi,KuBy,DAWIDKA:*,ToMka,Angeli,Marcinka,Mariusza,Michała i reszty!! Buziakii

2006-04-02  23:49 • Marzena
Byłam tam 3 razy i jest to cudowne miejsce.Jestem z północy z nad morza ale zakochałam się w RABSZTYNIE i tej przyrodzie.Warto zwiedzić.Pozdrawiam

2006-01-11  07:54 • Piotrek
To jedene z moich ulubbionych ruin zamków... staram sie być raz w roku latem... pod namiot... jest pięknie...czas płynie.... a ruiny jak stały tak stoją...CONSTANS

2005-12-25  00:10 • rune hoydal
Mieszkam niedaleko od zamku i zawsze od dzieciństwa lubiłem tam chodzić. Później jeździłem po jego zboczach na mtb.Jeśli ktoś tu nie był to polecam. Z góry jest piękny widok na okolicę. poza tym polecam zatrzymać się w Olkuszu, macie stąd doskonały punkt wypadowy na całą jurę krakowsko-częstochowską. Pod zamkiem jest też knajpa i sklep więc jest gdzie się posilić i zaopatrzyć w prowiant. Super miejsce na rowerowe wypady. polecam

2005-09-12  01:10 • emi
Rabsztyn to niezwykłe miejsce. Mój pierwszy zamek. Pamiętam, że jeszcze jako dziecko rozbudziło się we mnie jakieś przywiązanie do tych ruin. Wyprawa na Rabsztyn to była przygoda! Obecnie bywam tutaj częściej, jest to taki "Punkt", miejsce-cel, do którego mimowolnie chce się dotrzeć i je zdobyć. Z miejsca, w który mieszkam, czyli popularnych "Smerfów" mam na Rabsztyn zaledwie 3km drogi, to doskonały dystans na trening biegowy. Kiedy człowiek już ledwo żyje, płuca go palą, a serce chce wyskoczyć gardłem, czuje jednak satysfakcję, że po raz kolejny zdobył zamek - tak jak to, niestety z różnym skutkiem, robiły wielkie armie w przeszłości. Polecam wdrapać się na sam szczyt, dotknąć najwyżej położonego punktu tzw. góry rozważań i podziwiać widoki - a są one naprawdę zapierające dech w piersiach. Na szczęście wentylacja na górze jest bardzo dobra, więc nikt się od tego "zaparcia" nie udusi. Jest to naprawdę doskonałe miejsce na romantyczne chwile z towarzyszką, albo pogawędki z kolegami. Okoliczne lasy, dosyć rozległe zresztą, także skrywają wiele tajemnic.

2005-09-04  05:57 •
Wspaniały zamek ! Mieszkałem w Olkuszu ponad 20 lat temu i nie zapomnę tych widoków z górnego zamku. Na samej górze był jakiś tron ( kamienny fotel ? )

2005-08-26  04:34 • Harwey
...a ja bym se tam chetnie pomieszkal przez tydzien... tylko troche lochow mi tam brakowalo ale mysle ze jak poprowadza jeszcze pare prac to i lochy sie znajda - wtedy przyjade :-) A co !!! A tak serio: CUDEŃKO !!!!! POLECAM WSZYSTKIM KTORZY BEDA W OKOLICY ALBO NIE SA JESZCZE PRZEKONANI :-)

2005-06-06  15:33 • marta_lik
Hmmm...byłam tam wczoraj, także mam wszystko "na świeżo"...jechaliśmy szlakiem Orlich Gniazd i w sumie zwiedziliśy 7 zamków, ten jako ostatni i przyznam się szczerze, że żaden z inny mnie tak nie zauroczył...jest w nim coś magicznego..może ten spokój, pustka wokoło...Naprawdę zrobił na mnie ogromne wrażenie. Z jednej strony chciałabym, by go odrestaurowano, ale wtedy straci on swój romantyczny klimat. Jednak niezależnie od tego, co się z nim stanie ja wiem, że i tak tam wrócę !!! :)

2005-06-06  09:15 • Yogson
Zwiedziłem wiele zamków...i tych na szlaku Orlich Gniazd i innych.. ale w Rabsztyńskim jest coś takiego...coś co powoduje że jestem tam co rok... kilka razy... zbieramy sie ekipą i jedziemy tam na 2 - 3 dni... noc, księżyc, ognisko i zamek... można solidnie odpocząc od tego świata...

2005-05-16  03:10 • karolcia
własnie dzis zwiedziłam zamek w rabsztynie . okolica jest cudna. spedziłam tam 6 godzin. zastanawiałam sie z chłopakiem dlaczego wszyscy ida do lasu... wkoncu doszlismy do wniosku ze chyba wszyscy robia sobie tam toalete albo miejsce do sexu . moze sie myle i mnie ktos oswieci co jest w lesie??a najbardziej zdenerwowało mnie to ze ludzie nie zbieraja po sobie smieci. zaniedługo to tam zrbi sie wysypisko .

2005-04-06  11:51 • dmn
Bardzo malowniczy z piekna okolica. Bylem tam dzisiaj w podrozy sentymantalnej bo pierwszy raz zobaczylem go na wycieczce szkolnej, jakies 20 lat temu. Zeby jeszcze posprzatac i wykarczowac nieco krzakow i zasiac rowne trawniki .... rozmarzylem sie ... Tylko nie wiem co to za ogromny betonowy budynek u podnoza skarpy ktory z jednej strony przeoral chyba dawniejszy mur otaczajacy teren zamku, Za duzy i za blisko.

2004-12-26  02:39 •
strsznie lubie rabsztynski zamek, a poniewaz jestem z olkusza (rowniez polecam zwiedzającym) bywam tam czesto i niw wiem co za GNOJOM przyszlo na mysl nabazgrac grafitii na nowo "wyremontowanym" zamku

2004-09-16  18:37 • tomi
wybieram sie na zamek w niedziele 19.09!jestem z katowic i jedziemy z paczka na rowerach zeby zobaczyc zamek i okoliczne ostance i jaskinię!mysle ze bedzie sie oplacalo!ozdrawiam wszystkich

2004-07-19  21:36 • Majalena
18 lipca w niedzielę wybrałam się na wycieczkę po okolicznych małopolskich zamkach rycerskich. Na zamku w Rabsztynie zaczepił mnie pan ze "Stowarzyszenia Zamku Rabsztyn w Olkuszu", który zbierał drobne datki na badania archeologiczne prowadzone obecnie na zamku. Był tak uprzejmy ze oprowadził nas po ruinach zamku przedstawiajac nam historie i odkrycia jakich dokonali... W sierpniu w dalszym ciągu mają być prowadzone badania i wykopaliska na terenie zamku. Wszystkich chętnych w pomocy i odkryciu tajemnic jakie kryje zamek w Rabsztynie zapraszam w te okolice. Naprawdę warto zwiedzić ten ZAMEK i wpłacić chocby złotówke na te badania i odkrycia historii dziejów zamku w Rabsztynie

2004-05-09  17:16 • Pawel
Mieszkam niedaleko i bardzo lubie wycieczki w okolice tego zamku. Dodatkowo trwaja prace ktore spowoduja ze wroci on do dawnej swietnosci i bedzie centrum naszej gminy

2000-05-05  15:28 • MAHARAJA
BO ZAMEK W RABSZTYNIE Z ŻARCIA SŁYNIE. MIESZKAŁ NA NIM GRUBAS CO NOSIŁ TURBAN Z DUŻYM SYGNETEM.

1999-12-17  19:37 • Anka
To byl jeden z pierwszych zamkow jakie widzialam w swoim zyciu - w Rabsztynie wychowywal sie mój ojciec i zabral mnie jako male dziecko w swoje rodzinne strony. Zawsze myslalam, ze to sa tylko "sztuczne ruiny" i duza przyjemnosc sprawil mi fakt ze to miejsce ma swoja dluga historie. Miejsce jest szczególne i oczami malej dziewczynki widzialam wspaniałych rycerzy, turnieje i bale, które odbywaly sie w Rabszbynskim Zamczysku, ale nie znalazlam nikogo, kto by cos wiedzial na temat tego miejsca.

1998-12-04  02:34 • CMEHA
Dlaczego ? dobre pytanie , kilka powodow dam ci dlaczego poniewaz mieszkam od niego jakies moze 1500m . nastepne to ze nieraz bylem tam na imprezie tam kilka razy bylem z laska (reszta stwozy twoja wyobraznia ) jest piekne to co zostalo a najbardziej wiosna i jesienia pozatym jest stary siega bowiem poczatku chyba XIIIw. i chyba wystarczy CMEHA