Zamek w Przezmarku

(Przezmark • Preussisch Mark)

Warto odwiedzić!
Ostatnio będąc na wczasach w pobliżu Malborka,w związku z nie najlepszą pogodą,wraz z przyjaciółmi odwiedzaliśmy okoliczne tzw.ciekawe miejsca. Jednego dnia trafiliśmy do małej wioski o nazwie Przezmark i tam spędzilismy ok 2godzin słuchając barwnych opowieści właścicieli zamku. Ludzie nader serdeczni,wyjątkowi entuzjaści,widać ile serca i pieniędzy lokują w ten swój "raj na ziemi",cudne miejsce,wspaniale zachowana i z dużym smakiem urządzona baszta,ogród tonący w kwiatach po prostu wszyscy byliśmy pod ogromnym wrażeniem.Tym bardziej,że spodziwaliśmy sie zobaczyć na tym półwyspie jedynie ruiny i jakąś wieżyczkę w opłakanym stanie,a ku naszemu zaskoczeniu znależliśmy tam prawdziwe cudo. Zachęcam do odwiedzenia ! Za rok znowu postaram sie odwiedzić Przezmark.

Tytuł;O quae mutatio rerum.
2006-12-17  20:18 •
Obiekt od 2000 roku przejął prywatny inwestor,cały czas trwają pracę nad tym mocno zniszczonym zabytkiem.Teren jest swietnie zagospodarowany,oczyszczony i odchwaszczony.Na razie wzniesione zostały budynki,które zamieszkują właściciele.Trwają kolejne przygotowania do prac archeologicznych i architektonicznych.Obiekt wbrew Państwa prognozą ma nadany adres.Pozdrawiam i jeśli wystarczy Państwu czasu na ponowne odwiedziny tego uroczego miejsca zapraszam.

2006-12-17  20:34 • vonka
Wcześniejsza informacja na forum dotyczy zamku w Przezmarku,do którego wszystkich pasjonatów architektury gotyckiej i nie tylko - zapraszam. Przezmark zdobywa wielu miłośników.Miejsce jest wyjątkowej urody,urzekają krajobrazy,lasy,jeziora.Wiele historycznych ciekawostek znajduje się w pobliżu.Z roku na rok przybywa w tej miejscowości/dotychczas mało znanej/miejsc noclegowych oraz gastronomicznych.