Zamek w Prudniku

(Prudnik • Neustadt)

potrzebuje wiecej informacji na temat zamku. tez jestem z prudnika, ale co probuje cos wyciagnac, to slysze tylko, ze nic sie nie zachowalo i nie da rady. prosze o pomoc jest mi bardzo potrzebna

2006-12-15  23:36 •
Witam ,ostatniop byłam na wystawie w Muzeum Żup Krakowskich na wystawie pt.:"Solnym Szlakiem".Tam właśnie znalazłam mnóstwo starych rycin i reprodukcji z widokiem Prudnika z okresu gdy górował nad nim zamek.Muzeum we Wrocławiu jest posiadaczem tych rycin.Piękne! "Główny fotograf" z kopalni w Wieliczce,robił wiele zdjęć z tej wystawy i jest przyjaźnie nastawiony do ludzi.Niestety nie mam teraz przy sobie,jego wizytówki ale możesz spróbować zlokalizować go na stronie kopalni,jeśli Cię to nadal nurtuje(zerkam na datę).Pozdrawiam 9

2004-04-08  22:56 • Andrzej
Wieża Woka, bo niezwykła, tajemnicza i bajecznie stara. To najprawdopodobniej jedna z pierwszych wież zamkowych w Polsce (ok. 1259 r.).

2004-02-22  07:10 • Persival
W 2000 roku byłem tam na obozie. Fantastyczna atmosfera.

Niegdyś był to zamek moich marzeń.

2000-03-06  06:40 • Cogito
Dlaczego wlasnie ten zamek? Powody w zasadzie dwa, przedstawie krotko ale chronologicznie: wrazenie, jakie jeszcze za czasow dziecinstwa wywolywal, a dwa - moja rosnaca na jego temat wiedza.

2000-03-04  23:44 • Greg
Pochodzę z tego miasta, znam dobrze historię tego zamku i myślę, że jest to bardzo ciekawe miejsce. P.S. Jak podają autorzy strony free.net.pl/~galder Wieża Pogańska (na zdjęciu) to najstarszy tego typu zabytek w Polsce.

2000-03-02  20:59 • Damian
Ponieważ jest bardzo stary i musi mieć ciekawą historię.

2000-02-25  15:56 • Basia
Oddaję swój głos właśnie na ten zamek,gdyż z nim związana jest historia mojego miasta Prudnika.Wprawdzie pozostała po nim "tylko" wieża, to jest to w Polsce najstarszy zabytek architektury obronnej z drugiej połowy XIII wieku

2000-02-11  21:35 • Pejcu
Wiem jak wyglądał ten zamek kiedy był jeszcze cały (www.free.net.pl/~galder). Pozatym mieszkam w Prudniku... Przemysław Galert

2000-02-11  02:57 • Tadeusz
Bo jest on najstarszy w Polsce, i jest w mojej miejscowości

1999-12-22  22:04 • Dereń
Dlaczego? Odwiedż moją stronę www.free.net.pl/~galder Jest tam tekst opisujący Wieżę Pogańską, którą zaprezentowałeś na swojej stronie. Czy zgadzasz się z twierdzeniem, że Wieża Pogańska należy do najstarszych obiektów architektury obronnej w Polsce? Pozdrawiam! Również wszystkich PTTK-owców!