Zamek w Prószkowie

(Prószków • Proskau)

bLokalizacja zamku na mapie Polskiudowa rozpoczęta w 1563 r. przez Jerzego Prószkowskiego, być może z udziałem architektów włoskich. Spalony w 1644 r. przez wojska szwedzkie. W 1677 r. odbudowany i częściowo przekształcony staraniem Jerzego Krzysztofa Prószkowskiego, założyciela ordynacji, przez architekta włoskiego Jana Sregno. Przy odbudowie cieśla Mateusz Wagner założył gałkę z dokumentem na jednej z wież. Po śmierci ostatniego z Prószkowskich - Leopolda w 1769 r. przechodzi na własność rodziny Dietrichsteinów, następnie zakupiony przez króla pruskiego Fryderyka II. W latach 1845-1847 częściowo przekształcony wewnątrz w związku z adaptacją na Akademię rolniczą i ponownie po jej rozwiązaniu w 1881 r. w związku z utworzeniem szpitala. Pierwotny renesansowy układ w zasadzie zachowany, barokowa przebudowa objęła m.in. częściową zmianę podziałów wnętrz, ukształtowanie elewacji zewnętrznych i dziedzińcowych, nadbudowę wież nad skrzydłem frontowym oraz wykonanie dekoracji sztukatorskiej.
Usytuowany
Zamek w Prószkowie
w najwyższym punkcie osiedla, zwrócony frontem ku północnemu-wschodowi. Murowany z cegły, w dolnych partiach murów o wiązaniu gotyckim, otynkowany. Dwupiętrowy, częściowo podpiwniczony. Czteroskrzydłowy, z prostokątnym wewnętrznym dziedzińcem i wyodrębnionymi, zryzalitowanymi pawilonami narożnymi o charakterze bastionowym. Pawilony frontowe mniejsze, zbliżone w rzucie do kwadratu, tylne większe. Nad skrzydłem frontowym dwie czworoboczne wieże. Pośrodku dziedzińca basen fontanny, sześcioboczny, murowany, zapewne z XVIII w.
Zamek w Prószkowie - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Prószkowie - Zamek w Prószkowie na pocztówce z drugiego dziesięciolecia XX wieku Zamek w Prószkowie - Zamek w Prószkowie na zdjęciu lotniczym z lat 1935-39 Zamek w Prószkowie - Zamek na pocztówce z 1900 roku Zamek w Prószkowie - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Prószkowie - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Prószkowie - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Prószkowie - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Prószkowie - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Prószkowie - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek w Prószkowie - Zamek w Prószkowie na zdjęciu z 1910 roku Zamek w Prószkowie - Zamek w Prószkowie na zdjęciu z 1932 roku Zamek w Prószkowie - Front zamku, fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek w Prószkowie - Południowe skrzydło zamku, fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek w Prószkowie - fot. JAPCOK, VIII 2003 Zamek w Prószkowie - Zamek na widokówce z 1925 roku Zamek w Prószkowie - fot. ZeroJeden, V 2009 Zamek w Prószkowie - Dziedziniec, fot. ZeroJeden, V 2009 Zamek w Prószkowie - Zdjęcie z okresu międzywojennego Zamek w Prószkowie - Plan zamku według Katalogu zabytków sztuki w Polsce  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1073&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1073);return false;'>źródło</a>] Zamek w Prószkowie - Zamek w Prószkowie, Friedrich Bernhard Wernher, Widoki klasztorów cysterskich i pałaców Dolnego Śląska, 1739