Zamek w Poznaniu

Legenda o górze zamkowej w Poznaniu

Tuż po tym jak Mieszko I i jego naród przyjęli chrzest i stali się ostoją chrześcijaństwa, zwołał Lucyfer diabelskie zebranie. Zaślepiony gniewem na naród, który dotąd pogański, był rajem dla diabelskich poczynań, postanowił się zemścić. Nakazał swym sługom udać się pod Gniezno w najbliższą pochmurną noc i zabrać stamtąd górę, na której stał kiedyś posąg pogańskiej bogini Nii. Potem mieli ją wrzucić w koryto rzeki Warty, tak, by wezbrana woda zalała Poznań, ostoję nowej wiary. W ten sposób chciał dać poznaniakom do zrozumienia, że powinni wrócić do wierzeń przodków.
Czarcim pędem pognały diabły wypełnić powierzoną misję. Opasały górę Nii diabelskimi powrozami i ruszyły z nią ku Poznaniowi. Gdy już prawie dotarły do celu poprosiły Borutę, by im przyświecił, bo ciemności otaczały je nieprzeniknione i mogły chybić celu. Pocierając kopytem o kopyto, Boruta wykrzesał taką błyskawicę, że jasno się zrobiło niczym za dnia. To jednakże rozbudziło czujne koguty, które sądziły że słońce wschodzi i zapiały. Na ten dźwięk diabły porzuciły górę i czmychnęły do piekła. A góra zamiast do rzeki, spadła na jej brzeg.
Tak powstała góra, na której Mieszko I zainicjował budowę zamku, a książęta wielkopolscy dokończyli dzieła. Zamek nazywano zamkiem Przemysława od imienia jednego z nich.