blankZłoty Potok - Česká verze

Zamek w Potoku Złotym

(Złoty Potok • Potok)

Nazwy podobne do Złoty Potok • Potok:    Złoty Stok · Złotoria ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski 1473 i 1475 roku wzmiankowana jest wieża obronna w Potoku, wtedy wieś była własnością Wojtka i Marcina herbu Śreniawa piszących się z Potoku. Prawdopodobnie wieża wzniesiona została znacznie wcześniej.
W 1852 roku prawdopodobnie w miejscu właśnie tej średniowiecznej strażnicy wzniesiono Wincenty Krasiński wzniósł pałac, który później przeszedł w ręce Raczyńskich.
Zamek w Potoku Złotym - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, VII 2004 Zamek w Potoku Złotym - fot. ZeroJeden, VII 2004 Zamek w Potoku Złotym - Widok od północnego-wschodu, fot. JAPCOK, VII 2004 Zamek w Potoku Złotym - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Potoku Złotym - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Potoku Złotym - Pałac w Potoku na zdjęciu z 1940 roku