blankPołczyn-Zdrój - English versionPołczyn-Zdrój - Česká verze

Zamek w Połczynie-Zdroju

(Połczyn-Zdrój • Bad Polzin • Polzin)

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwszy zamek w Połczynie wzniósł Bogusław IV około 1290 roku, kiedy Brandenburgia zajęła ziemię świdwińską, a Połczyn stał się miejscowością na pograniczu Pomorza z Brandenburgią. Nie wiadomo czy było to założenie murowane. Nie jest też całkowicie pewne czy zamek ten znajdował się w miejscu obecnego zamku. Podczas badań archeologicznych przeprowadzonych na wzgórzu zamkowym przez T.Nawrolskiego nie natrafiono na żadne relikty wcześniejsze niż XV wiek. Świadczyłoby to, że albo zamek znajdował się w innym miejscu, albo przed wzniesieniem nowych zabudowań całkowicie zlikwidowano poprzednie i zniwelowano teren wywożąc stąd ziemię. Ten pierwszy zamek był własnością książęcą do początków XIV wieku, został wtedy przekazany przez księcia Warcisława rodowi Wedelów. Rozbudowali oni (lub wznieśli w nowym
miejscu) warownię, wtedy już na pewno murowaną. W 1337 roku Hasso Wedel sprzymierzył się z brandenburczykami, którzy niedługo potem odebrali Wedelom warownię. W 1389 roku Połczyn został przekazany Manteufflom.
W 1500 roku zamek został zniszczony przez pożar, po którym około 1515 roku Kurt Manteuffel odbudował zamek. Na wzgórzu przy brodzie na Wogrze powstała mieszkalna wieża o planie zbliżonym do kwadratu o boku około 12 metrów, wieża ta mogła zostać wzniesiona na pozostałościach wcześniejszej budowli. Prawdopodobnie obwodowe mury otaczały dziedziniec o kształcie pięcioboku, a podzamcze mogło znajdować się od północy. Brama prawdopodobnie sąsiadowała z wieżą w południowym odcinku murów. Po 1525 roku wzniesiono nowe skrzydła południowe i północne.
W 1654 roku zamek znalazł się w rękach von Krockowów. W latach 1770-1772 Antoni von Krockow rozebrał mury zamkowe i od podstaw wzniósł tu nowy dwuskrzydłowy barokowy pałac. Jedyną pozostałością po wcześniejszym zamku są resztki przyziemia czworobocznej wieży w południowej części nowego zachodniego skrzydła. Zamek
Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2005
von Krockowów został przebudowany w XIX wieku, a po zniszczeniach z drugiej wojny światowej został odremontowany i obecnie służy placówkom kulturalno-oświatowym.
Zamek w Połczynie-Zdroju - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Połczynie-Zdroju - Zamek w Połczynie na zdjęciu z okresu międzywojennego Zamek w Połczynie-Zdroju - Zamek w Połczynie-Zdroju na zdjęciu z lat 1910-20 Zamek w Połczynie-Zdroju - Zamek w Połczynie-Zdroju na zdjęciu z lat 1930-40 Zamek w Połczynie-Zdroju - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Połczynie-Zdroju - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Połczynie-Zdroju - Widok przez bramę wjazdową na dziedziniec, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Połczynie-Zdroju - Wjazd od północy, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Połczynie-Zdroju - Widok od południa, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Połczynie-Zdroju - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Połczynie-Zdroju - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Połczynie-Zdroju - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Połczynie-Zdroju - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Połczynie-Zdroju - Widok od południa, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Połczynie-Zdroju - Rzut analityczny piwnic zamku według Zbigniewa Radackiego (a - około 1515 roku, b - połowa XVIII wieku)  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='401' title='Zamek w Połczynie-Zdroju - 401' alt='Zamek w Połczynie-Zdroju - 401' target=_blank>źródło</a>]-->