Zamek Niesytno w Płoninie

(Płonina • Niesytno • Nimmersath)

Nazwy podobne do Płonina • Niesytno • Nimmersath:    Płock · Płoty ·

nLokalizacja zamku na mapie Polskia cyplu skalnym znajdują się ruiny wielobocznej wieży. Zamek w tym miejscu mógł być wzniesiony około XIV wieku. W 1432 roku był wzmiankowany jako własność Henryka Czyrny. Mieli w tym zamku jedną z głównych baz husyci i prawdopodobnie w czasie wojen uległ zniszczeniu. stan zachowania ruin nie pozwala na odtworzenie dawnego założenia.
Zamek Niesytno w Płoninie - fot. ZeroJeden, IX 2001 Zamek Niesytno w Płoninie - Brama wejściowa pałacu po dewastacji, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - , fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - Wieża, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - Wieża, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - Mur obwodowy i wieży, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek Niesytno w Płoninie - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek Niesytno w Płoninie - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Niesytno w Płoninie - Mury zabudowy nowożytnej a w tle wieża średniowieczna, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek Niesytno w Płoninie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Niesytno w Płoninie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Niesytno w Płoninie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Niesytno w Płoninie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Niesytno w Płoninie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek Niesytno w Płoninie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek Niesytno w Płoninie - Wieża zamku Niesytno na widokówce z lat 1920-1925 Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno na widokówce z lat 30. XX wieku Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno w latach 30. XX wieku Zamek Niesytno w Płoninie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno na widokówce z około 1910 roku Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno na widokówce z około 1910 roku Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno na widokówce z około 1910 roku Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno na widokówce z 1909 roku Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno na widokówce z lat 1909-1920 Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno na widokówce z lat 1909-1935 Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno na widokówce z lat 1910-1915 Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno na widokówce z 1943 roku Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno w 1960 roku Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno w 1972 roku Zamek Niesytno w Płoninie - fot. ZeroJeden, IX 2001 Zamek Niesytno w Płoninie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno w Płoninie na zdjęciu z 1905 roku Zamek Niesytno w Płoninie - Zamek Niesytno w Płoninie na zdjęciu z 1938 roku Zamek Niesytno w Płoninie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek Niesytno w Płoninie - fot. ZeroJeden, IX 2001 Zamek Niesytno w Płoninie - Południowa elewacja pałacu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - fot. ZeroJeden, IX 2001 Zamek Niesytno w Płoninie - fot. ZeroJeden, IX 2001 Zamek Niesytno w Płoninie - Zdewastowana wschodnia elewacja pałacu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek Niesytno w Płoninie - Plan zamku według Eugeniusza Rachwalskiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=267&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(267);return false;'>źródło</a>] Zamek Niesytno w Płoninie - Plan zamku z lat 20. XX wieku, V.Schaetzke - Schlesische Burgen und Schlösser Zamek Niesytno w Płoninie - Fragment litografii K.Kronego z pierwszej połowy XIX wieku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=145&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(145);return false;'>źródło</a>] Zamek Niesytno w Płoninie - Widok zamku w połowie XIX wieku, staloryt Hubera według rysunku Theodora Blätterbauera, około 1885 Zamek Niesytno w Płoninie - Litografia Theodora Blatterbauera z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera