blankPłakowice - Česká verze

Zamek w Płakowicach

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek płakowicki wzniesiony został w 1550 roku przez Ramfalda Talkenberga. Przebudowywany był dwukrotnie - w XVIII i XIX wieku, a w 1967 roku został odrestaurowany.
Był bodaj największym szesnastowiecznym założeniem obronnym na Śląsku - wzniesione z kamienia dwukondygnacyjne trzy skrzydła otaczają czworoboczny dziedziniec. Wzdłuż parteru wszystkich trzech skrzydeł od strony dziedzińca ozdobiony jest krużgankami, których arkady wsparte są na jońskich kolumnach. W narożach znajdują się schody.
Na fasadach nie ma nadmiaru zdobień, jedynie kamienne obramienia okienne są akcentem na gładkim tynku. Na osi środkowego skrzydła znajduje się brama wjazdowa z portalem połączonym z obramieniem okiennym wspólnym motywem roślinnym. Do bramy prowadzi kamienny most przerzucony nad pierwotnie znajdującą się tutaj
Zamek w Płakowicach
Portal bramy na fotografii Edera z 1925 roku
fosą.
Zamek w Płakowicach - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Płakowicach - Widok z lotu ptaka od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Płakowicach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Płakowicach - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Płakowicach - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Płakowicach - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Płakowicach - Portal bramy na fotografii Edera z 1925 roku Zamek w Płakowicach - Zamek w Płakowicach na zdjęciu z lat 1900-10 Zamek w Płakowicach - Zamek w Płakowicach na zdjęciu z lat 1925-45 Zamek w Płakowicach - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Płakowicach - Południowo-zachodnie skrzydło zamku od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Płakowicach - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Płakowicach - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Płakowicach - Przyzamkowe zabudowania gospodarcze, fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Płakowicach - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Płakowicach - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Płakowicach - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Płakowicach - Plan zamku według K.Guttmejera  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>źródło</a>] Zamek w Płakowicach - Fragment litografii C.Flemminga z 1841 roku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=145&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(145);return false;'>źródło</a>] Zamek w Płakowicach - Rysunek z 1840 roku ze zbiorów Muzeum Narodowego we Wrocławiu