blankPieskowa Skała - esk verzePieskowa Skała - Deutsch

Zamek Pieskowa Skała

(Pieskowa Skała • Sułoszowa - Pieskowa Skała)

zamek w PIECHOWEJ skale rodu Szafrańców
Naprawdę Piotrowie Szafrańcowie są warci przypomnienia właściwej, zapomnianej nazwy zamku. Jak dziś do Janka można pieszczotliwie rzec Jach(u) - CHOĆ TO BŁĄD Z TYM -U NA KOŃCU ( jak do braciszka: brach-u), tak i nasi praojce spieszczali imię Piotr: PIECH. Też Zych i inne to spieszczenia staropolskich imion. Stąd starsza wersja nazwy zamku PIECHOWA SKAŁA. Nie wiem kiedy przestaliśmy ją rozumieć i kiedy tak ta nazwa spsiała. To chyba tylko Miodousty Profesor wie...

2006-07-10  17:38 • wiesiek
lo kruca jak tam jest piknie

2006-02-18  22:48 • Kasieńka
piekny zamek:):):)jeszcez piekniej sie go zwiedza z chlopakiem:):)wydaje sie jeszcze piekniejszy:)pozdrawiam...:*wybiercie sie tak z chlopakiem/dziewczyna:) ladny widok:)

2006-01-23  23:39 • Zola
Byłam tam w tamtym roku jest prześliczny warto w nim zobaczyć ogród podobny do labiryntu, wierzyczki i zegar nad wejściem. Na pamiątkę warto wybić sobie monetę z tamtych czasów lub poprostu kupić łańcuszek, figurkę itp. na poczcie morzna kupić pocztówkę z pieczęcią. POLECAM!!!

2005-10-24  23:56 • tęcza
Moi koledzy dzisiaj tam pojechali a ja nie !!!!:(((((((( Po prostu rodzice powiedzieli że się nie opłaca i nie pojechałam. Siedziałam w budzie. Jaki świat jest niesprawiedliwy:(((((!!

2005-09-06  17:25 • Klaudi
Pisze o tym zamku prace magisterską,ponieważ jestem pod jego wielkim wrażeniem!A może już ktoś też pisał?

2005-06-19  01:07 • jacho
Niezly zamek. Mają ładne muzeum. Naprawdę warto odwiedzić!

2005-05-25  18:46 • ego
jest fajny ale bez przesady....widziałem bardziej urocze miejsca: zamek czocha, zamek książ, zamek chojnik czy przecudowny zamek grodziec....

2004-12-19  07:19 • Mike-Elcia
Przepiękny zamek w przepięknej okolicy. Polecam wszystkim. Każdy musi tu dotrzeć przynajmniej raz w życiu. Moim marzeniem jest mieć tu wesele.

2004-10-07  17:59 • tom
Zamek w bardzo dobrym stanie.Fantastyczna okolica.We wrześniu objechałem całą jurę.Polecam również zamek w Ogrodzieńcu.

2004-08-09  02:39 • Krzysiek
Nie znam cudniejszego miejsca niż Zamek w Pieskowej Skale i w Ojcowie a szczególnie w jesienny wieczór jest tam wspaniale. Cudna magia Zamku w Pieskowej wprawia w osłupienie i sprawia, że żadne urlopy nie zastąpią jednego dnia tam spędzonego. Naprawdę polecam szczególnie w tygodniu gdy jest mało ludzi, bo w weekend to Krakusy tam królują.

2004-08-01  18:03 • snip
Pozdrawiam wszystkich wielbicieli zamków, fak zamek śliczny ale zdecydowanie wolę typowe zamki obronne. polecam do zwiedzenia moim zdaniem najładniejszy z zamków. ZAMĘK W BĘDZINIE.

2004-03-16  20:37 • nikt
ten zamek mnie osobiście bardzo podoba

2004-03-11  00:20 • vieczorova
właśnie sie tam wybieram w pszyszły weekend:) zachęciły mnie wasze opinie, mam nadzieje, ze warto bylo wejść na te strone:)))

2004-03-05  05:52 • Lotek
warty uwagi i zwiedzenia

2004-02-22  07:02 • Magnus
Najpi.ękniejszy zamek w całej Jurze pomimo, że jest taki komercyjny.

Przepiękny i malowniczy zamek.

2003-10-02  22:37 • proszek2
Bo jest to jedyny nie zburzony zamek jurajskich i jeden z najbardziej malowniczych w Polsce.

2003-05-21  19:53 • ZeroJeden
hmmm niczego sobie /Bull

2000-01-12  10:20 • Robert
Ten zamek powinien sie znalesc przynajmniej w pierwszej piatce zamkow byc moze i na pierwszym miejscu. Niestety nigdy sie nie znajdzie, poniewaz lezy dojazd do niego nie jest zbyt latwy a zdjecia nie oddaja jego wspanialosci.

1999-12-29  12:57 • Robert
Jeden z piekniejszych zamkow polozony na malowniczej skale. Mozna go podziwiac w wielu polskich fimach.

1999-09-03  16:46 • mjs
Przepiękny zameczek, przepięknie położony, wspaniałe okolice, ciekawa historia zamku. Uważam, że Pieskowa Skała bije wszystkie Polskie zamki o głowe.

1998-12-29  18:04 • paweł
jest najpiękniejszy z zamków, które odwiedziłem

1998-07-29  06:14 • Sławek
Dlatego, że jest zamkiem przyjaznym, mieszkałem tam patę dni i jest to jeden z najwspanialszych zamków w Polsce. Chcę jako producent telewizyjny zrobić tam jeden odcinek programu-turnieju historyczno- sprawnościowego pt. "Zamczysko". Proszę o poradę i dobre słowo. Co można byłoby zrobić (jakie konkurencje wymyśleć) dla dwóch fajnych rodzin które mają na zamku znaleźć ukryty skarb. Proszę o pilny kontakt. Bardzo mi zależy na tym aby powstał program niebanalny, oparty na lokalnej tradycji i legendzie. Odcinki "Zamczyska" będzie prowadził Daniel Olbrychski.