Zamek w Pęzinie

(Pęzino • Pansin)

Legenda o trzech pierścieniach

Dawno dawno temu w komnacie mieszkającej na zamku pęzińskim panienki z rodu Puttkammerów ukazała się tajemnicza zjawa. Dziewczyna do strachliwych nie należała i nie przelękła się, mimo że noc już była ciemna. Duch powiedział jej, że zaprowadzi ją w miejce, gdzie znajduje się skarb. Skarb ten zaś będzie odtąd skarbem rodowym, przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Prosił, namiawiał duch dziewczynę by poszła za nim w czeluść nocy. Ale ta się uparła i zgodzić się nie chciała. Nie wiadomo co ją przekonało, ale się wreszcie zgodziła.
Szli długo, kręta była trasa, nie sposób było zapamiętać którędy wiodła. Dość, że w końcu dotarli w odludne miejsce i panna dostała trzy kamienie, a niosła je do zamku w swoim fartuszku. Jakież bylo jej zdziwienie, gdy na miejscu okazało się, że kamienie przemieniły się w niezwykłej urody i wartości pierścienie. Przekazała klejnoty swoim opiekunom, pomna przestróg, że od bezpieczeństwa pierścieni zależeć będzie los rodu i zamku pęzińskiego. Pierścienie ukryto w rodowym skarbcu.
Jednakże jeden z nich zaginął w bliżej nieznanych okolicznościach, a na ścianie zamku pojawiła się szczelina, której niczym nie udało się zapełnić. W obawie przed zaginięciem kolejnych pierścieni zamurowano je w ścianach zamku i są tam do dzisiaj.