Zamek w Owieśnie

(Owiesno • Habendorf)

te wszystkie plany związane z przyszłością zamku i Owiesna dodają otuchy i nadziei, szczególnie dla nas, mieszkańców. Jednak każdy z nas, jak również każdy kto widział ten gród i ma choć odrobinę wyobraźni, powinien zauważyć, że jego odbudowa jest praktycznie niemożliwa, bo tam nie ma czego odbudowywać, a jedynym rozwiązaniem byłoby chyba jego wyburzenie i wybudowanie na jego wzór nowego zamku.Tylko wątpie, ażeby ktokolwiek chciał zainwestować tak wiele pieniędzy na budowę..... Oczywiście marzymy o tym, ale obawiam się że jest to po prostu nierealne....

2006-01-24  03:09 • zamkomaniak
Właścicielem zamku nie jest żaden pan Jasiński, tylko Fundacja "Zamek Chudów", która dzieki prowadzonym od 3 lat pracom w znaczącym stopniu uporządkowała ruiny oraz oczyściła fosę z zalegających w niej ton śmieci.

2005-09-25  16:29 • sąsiad
Zamek po przejęciu przez obecny właścicieli przestaje straszyć , i zaczyna przyciągać turystów . w niedługim czasie dzięki histori i legendą towarzyszącym dzieja tego zamczyska stanie się on napewno atrakcją turystyczną naszego regionu. Dodać należy że obok zamku znajduje się" Domek Ogrodnika ".który wraz z zamkiem będą stanowić pikny kompleks godny oglądnięcia

2005-08-24  00:43 • tadeusz kuźniak
jasinski!!! znamy twoje numery- ty kubusiu. wzięłeś zamek po to aby spłacic swoje długi a nic nie robisz leniu i kombinatorze. nie ma za co ci dziekowac

2004-04-02  22:55 • Edmund
W XIV wieku istniała w Owiesnie siedziba znakonitego rodu Pogorzelów, aż do XVII wieku. Potem Właściciele zaczęli się zmieniać.

2004-04-02  21:32 • Natan
na pamiątkę wydarzenia, które ktoś opisał tu przede mną przed zamkiem postawiono figurę psa

2004-04-02  20:14 • Historyk
Według legendy w Owiesnie zatrzymali się Tatarzy jak wracali z Legnicy do siebie w roku 1241. Mieszkańcy schronili się przed barbarzyńcami na zamku. Odeszli po tym jak zobaczyli mięso w zębach psa, który wcześniej wyrwał je człowiekowi. Tatarzy stwierdzili, że obrońcy mają dość pożywienia i odstąpili od oblężenia. W ten oto sposób pies uratował ludzkie istnienia.

2004-04-02  19:05 • Zamkowiec
Od lat Owiesnem opiekuje się Pan Kazimierz Jasiński i chwala mu za to!!!

2004-04-02  16:22 • Indianin
Te mury budzę lęk, grozę i strach. Super atmosfera.

2004-03-19  20:11 • Rycerz
Nareszcie Templariusze!!! Chwała ich założycielowi Hugonowi d Payns i Henrykowi Sandomierskiemu, któery po jednej z wypraw krzyżowych sprowadził ich do Polski

2004-03-08  18:06 • Templariusz
Do zamku wchodzi się przez piękną i potężną bramę. Znajdują się na niej dwie rzeźby lwów i trzy popiersia bohaterów antycznych. To cud, że ocalały!!!

2004-02-29  04:52 • Zamkowcy
Obecnym panem zamku jest pan Kazimierz Jasiński, który pozwolił nam tu rozbić namiot.Mieszka w Owieśnie pod nr 49. Chwała mu!

2004-02-24  00:13 • Olek
O Templariusze w Owiesnie! Myślę że jest coś w tym bo symbolem bogactwa tego zakonu był owies, gdzie więc mogli Oni ukryć swe skarby jak nie tutaj!

W Owiesnie stacjonował Zakon Templariuszy!!! Są to wieści pewne i sprawdzone.

2004-02-22  19:18 • Arunia
Nie dziwi mnie fakt, że jestem tu pierwszy. Zamek prawie nieznany, a mi udało się spędzić w jego murach jedną noc.