blankOtyń - English version

Zamek w Otyniu

(Otyń • Deutsch Wartenberg)

2009-04-28  23:58 • Imię/nazwisko/nick
Byłam tam wczoraj i miejsce robi wrażenie. Niestety z biegiem czasu popada w coraz większą ruinę, ale ten platan na dziedzińcu musi mieć z 300 lat i pamiętać tamte czasy, jest jedynym świadkiem. W prawym skrzydle w ścianę wrosła akacja a jej korzeń z wysokości 1-go piętra przerasta ścianę do podłogi. Myślę, że warto zwiedzić, o dziwo nie śmierdzi tam i nie ma tak dużo śmieci, szkoda, że niszczeje, gmina powinna wykorzystać coś takiego, nawet jeśli to ruiny, to powinny być zabezpieczone i obecne w przewodnikach czy trasach turystycznych

Title
2008-12-30  19:26 • nick(NT)aaaa
a ja znalazłem tam cegłę z odciskiem ludzkiej dłoni

2008-10-25  18:28 • trry
zawsze można było wejśc na klasztor ale trzeba było uważać na kilka nieprzyjemnych osób. sama jeszcze nie dawno tam chodziłam pomimo zakazów. cały klasztor jest zaśmiecony nie powinno to tak wyglądać tak jak teraz władze gminy powinny o to zadbać wkońcu to zabytek o który powinniśmy dbać bo to wkońcu tworzy jakąś naszą historie i nie powinniśmy dopuścić do takiego stanu żl mi ludzi którzy nie potrafią zadbać o taki zabytek. pozdrawiam

2005-11-11  21:18 • Grzegorz Kowalczyk
Mieszkałem tu kiedyś z rodzicami (ojciec był w latach 50-tych nadleśniczym). Zawsze mi się Otyń podobał i podoba. To, że tak wygląda, to nie jego wina. Mieszkam na Śląsku, ale 2-3 X w roku jadę do Klenicy (tam się wychowywałem) to zatrzymuję się w Otyniu choćby na 15 min. Ponoć są jeszcze starsi ludzie. rtórzy mnie pamiętają. Pozdrawiam Otyń i wszystkich tych, którzy mają o nim dobre zdanie.

2005-06-23  04:47 • wiśniowy
teraz to tam pijacy chleją piwa a kiedyś to jeszcze można było coś pozwiedzać Gminna mogłaby coś z tym zrobić

2005-03-28  06:13 • kbi
nie warto jechać, szkoda czasu, brak oznaczeń, choć tubylcy życzliwi. kolejny przykład jak w byłym zielonogórskim nie dba się o historię...

2004-08-24  18:51 • Jacek
Mieszkam tu , i rzeczywiście zamek jest piękny, a raczej był.Jednak zachęcam do zwiedzania! A jest co oglądać . Dziedziniec wysadzany polnymi kamieniami, a w jego środku potężny platan!-drzewo jak ktoś nie wie-ogromnych rozmiarów.

2003-07-07  21:17 • Jaro
Ruiny są świetne.Niedostępne dla zwiedzających,ma otoczkę tajemniczości. Mogę się założyć,że tam straszy.