Zamek w Ostrorogu

Nazwy podobne do Ostroróg:    Ostróda ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek w Ostrorogu wzniesiony został na przełomie XIV i XV wieku przez ród Nałęczów. Jeszcze przed wzniesieniem zamku ród ten przyjął nazwisko Ostroróg, ponieważ posiadał tu rodową siedzibę w drewnianym dworze istniejącym wcześniej na miejscu zamku.
Zamek wzniesiono z cegły na planie regularnym z wieżą i prawdopodobnie jednym budynkiem mieszkalnym. Znajdował się na półwyspie Jeziora Wielkiego, który odcięto od stałego lądu przekopem, tworząc wyspę.
Do 1636 roku Ostroróg był własnością tego rodu. W czasie potopu szwedzkiego prawdopodobnie uległ zniszczeniu,
Zamek w Ostrorogu
a w 1718 roku był już częściowo rozebrany. Na miejscu zamku istniały wtedy zabudowania dworskie. Pozostałości ruin zniwelowano w XIX wieku. Obecnie pozostałe fragmenty fundamentów i murów przyziemia przykrywa ziemia. Wyraźnie zachowana jest fosa.
Zamek w Ostrorogu - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Ostrorogu - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Ostrorogu - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Ostrorogu - fot. ZeroJeden, III 2002