Zamek w Okartowie

(Okartowo • Eckersberg)

Nazwy podobne do Okartowo • Eckersberg:    Eckersdorf ·

wLokalizacja zamku na mapie Polskiarownia nad Śniardwami powstała w celu ochrony państwa Krzyżackiego przed najazdami litewskimi. Pierwsze zabudowania, jeszcze drewniano-ziemne, wzniesione zostały zapewne około 1340 roku na siedzibę prokuratora podległego komturowi bałgijskiemu. Po dwóch najazdach Litwinów, którzy zniszczyli gród w 1361 i 1378 roku, zdecydowano się odbudować go już w postaci murowanej, co stało się jeszcze przed końcem XIV wieku. Zamek niedługo został opuszczony przez załogę i zamieniony na folwark.
W 1848 roku zabudowania przeszły w posiadanie kościoła i powoli zaczęły popadać w ruinę. Po drugiej wojnie światowej resztki murów znikły całkowicie przykryte przez grunt.
Zamek znajdował się na wzniesieniu niedaleko przesmyku między jeziorami Śniardwy a Tyrkło. Obecnie znajduje się tu ogród przylegający do plebanii.
Zamek w Okartowie - Ogródki na terenie zamkowym, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Okartowie - Ogródki na terenie zamkowym, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Okartowie - fot. ZeroJeden, VIII 2011 Zamek w Okartowie - fot. ZeroJeden, VIII 2011 Zamek w Okartowie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IX 2012 Zamek w Okartowie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IX 2012 Zamek w Okartowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IX 2012 Zamek w Okartowie - Plan wsi z końca XIX wieku według K.A.Maczkowskiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>]