Zamek w Nowym Sączu

Nazwy podobne do Nowy Sącz:    Nowy Dwór ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny królewskiego zamku w widłach Dunajca i Kamienicy. Zbudowany został w stylu gotyckim około połowy XIV wieku za panowania Kazimierza Wielkiego, miał strzec szlaku handlowego na Węgry. Był siedzibą kasztelanii. Często gościli w nim królowie, m.in. królowa Jadwiga w czasie wjazdu do Polski. W XV wieku przebywał w nim Jan Długosz. Zamek spłonął w 1522 roku. W XVI-XVII wieku przebudowany w stylu renesansowym przez Stanisława i Sebastiana Lubomirskich, następnie zniszczony przez Szwedów. W czasie powodzi w 1813 roku zawaliła się część zachodnia z basztą. Zachowaną część wyremontowano w końcu XIX wieku a potem, z myślą o założeniu muzeum, w latach międzywojennych. W czasie ostatniej wojny zamek wysadzono w powietrze.
Zachowała się tylko renesansowa wieża (Baszta Kowalska) i fragmenty muru obwodowego z gankiem strzelniczym, odbudowane w 1951 roku.
Zamek w Nowym Sączu - Widok od północy na basztę, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Nowym Sączu - Zdjęcie z widokówki z przełomu XIX i XX wieku Zamek w Nowym Sączu - Zamek na widokówce z lat 30. XX wieku Zamek w Nowym Sączu - Baszta Kowalska od wschodu, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Nowym Sączu - Zamek w 1931 roku Zamek w Nowym Sączu - Baszta Kowalska na widokówce z 1901 roku Zamek w Nowym Sączu - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Nowym Sączu - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Nowym Sączu - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Nowym Sączu - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu na zdjęciu z 1940 roku Zamek w Nowym Sączu - Ruiny zamku, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu na zdjęciu z około 1900 roku Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu na fotografii z 1941 roku Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu na fotografii z lat 1939-45 Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu na fotografii z lat 1939-45 Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu na fotografii z lat 1939-45 Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu na zdjęciu J.Gawłowskiego z okresu międzywojennego Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu na zdjęciu z 1908 roku Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu na zdjęciu J.Zajączkowskiego z 1900 roku Zamek w Nowym Sączu - fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu na zdjęciu Stanisława Pennara z okresu międzywojennego Zamek w Nowym Sączu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Nowym Sączu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Nowym Sączu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Nowym Sączu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IV 2021 Zamek w Nowym Sączu - Południowy część budynku zamkowego, widok od wschodu, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Nowym Sączu - Ganek wzdłuż murów przy Baszcie Kowalskiej, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Nowym Sączu - fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Nowym Sączu - fotografia z międzywojennej widokówki Zamek w Nowym Sączu - Zamek na międzywojennej widokówce Zamek w Nowym Sączu - Zamek na widokówce z lat 30. XX wieku Zamek w Nowym Sączu - Plan zamku według M.Korneckiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=86&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(86);return false;'>źródło</a>] Zamek w Nowym Sączu - rys. M. Marynowski, 1841 Zamek w Nowym Sączu - Baszta Kowalska na rysunku Stanisława Wyspiańskiego z 1889 roku Zamek w Nowym Sączu - Drzeworyt według rysunku Kostrzewskiego, Tygodnik Illustrowany 1861 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Nowym Sączu - Drzeworyt, Przyjaciel Ludu 35, 1836 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Nowym Sączu - Drzeworyt Mściwoja Marynowskiego, Przyjaciel Ludu 47, 1840 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Nowym Sączu - Drzeworyt Mściwoja Marynowskiego, Przyjaciel Ludu 47, 1840 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Nowym Sączu - Zamek w Nowym Sączu od strony zachodu, litografia Macieja Bohusza Stęczyńskiego z 1846 roku Zamek w Nowym Sączu - Baszta Kowalska na rysunku Józefa Mehoffera z 1889 roku