Zamek Nowy Dwór w Wałbrzychu

(Nowy Dwór • Waldenburg - Neuhaus • Wałbrzych-Podgórze)

Ruiny zamku Nowy Dwór w Wałbrzychu
K. F. Mosch: Wody mineralne śląskie i hrabstwa glackiego. Wroclaw 1821

Stąd najbliżej po drodze odwiedza się zamek Neuhaus, położony ku stronie południowej w górach o 3/4 godziny od miasta. Droga tam prowadząca idzie pomimo katolickiego kościoła na dół, około łomisk kamienia, coraz dalej na otwartą dolinę, pomiędzy blechy, ogrody i przyjemne wiejskie pomieszkania, aż się na koniec przybywa na wysadzone topolami drożynę, która już prosto przez pagórek prowadzi na dolinę Neuhaus. Tam w głębi stoi uprzejmy z powierzchowności swojej równie jak przyjacielski dom pana Czeteryc, około którego, mianowicie ku zatoce idącej pomiędzy góry, jest kilka wiejskich chatek, w położeniu jak gdyby do malowania zabudowanych, a przy pierwszej zaraz z krają chatce, po prawej stronie ogrodu wychodząc z zamkowego podwórza, znajduje się stara droga zamkowa prowadząca prosto w górę, aż na sam góry wierzchołek.
Góra ta, piastująca resztę gruzów starego zamku Neuhaus, jest ze wszystkich stron odosobioną, sama pokryta lasem, jest także od południa, wschodu i zachodu wysokimi otoczona lasotami. Na wejściu do zamku jest wybudowany z drzewa pawilon, z którego można mieć piękny widok ku wyniosłemu Hochwaldowi i na niższe poziomy. Rozwaliny zamku nie okazują nic osobliwego, prócz stertów ścian wysokich, zawalonych studni i kilku sklepionych piwnic. Ułamki te daleko piękniej się wydają z daleka wśród posępnych lasu padołów i blasku łąk przyległych.
Za fundatora tego zamku podają Bolka II, książęcia panującego w tych stronach, a którego pierwszych węgłów założenie oznaczają pod rokiem 1366. Podczas wojny z Górliczanami twierdza ta była zburzoną, a podźwigniona z gruzów później w innych zaburzeniach podpadła temu samemu losowi.