Zamek w Nowogardzie

(Nowogard • Naugard • Neugard)

Nazwy podobne do Nowogard • Naugard • Neugard:    Nowogród · Nowe ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek rycerski nad jeziorem. Wcześniej w tym miejscu istniał gród, murowany zamek Ebersteinowie wznieśli w końcu XIII wieku. Była to budowla pięcioboczna otoczona wałami i fosą. W XVI wieku została umocniona fortyfikacjami bastionowymi, w XVII wieku zamek podupadł.
Zamek w Nowogardzie - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Nowogardzie - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Nowogardzie - Więzienie z kaplicą zamkową na terenie zamku w Nowogardzie na zdjęciu z lat 1920-30 Zamek w Nowogardzie - Plan zamku w Nowogardzie według Knüppela z 1771 roku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=290&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(290);return false;'>źródło</a>] Zamek w Nowogardzie - Rekonstrukcja zamku z około 1612 roku według G.Rudolphsona  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=290&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(290);return false;'>źródło</a>]