blankNiedzica - Deutsch

Zamek w Niedzicy

(Niedzica • Dunajec)

Lokalizacja i skala założenia jest niezła. Historia zapowieda się dobrze (wiec zapewne pogrzebię w niej:) Ale polecam e tej chwili zamek w NIDZICY, nie NIEDZICY lecz NIDZICY. Bardzo ładny, typowo wojskowy, świetnie "zakonserwowany", z kameralnym turniejem (walka wręcz czym się da! i strzelanie z kusz i łuków -miłe:) ; zamek z Warmii (i Mazur hehe)

2006-04-09  05:46 • Bona
Patrzyłam na ten zamek z oddali i wyobrażałam sobie , że mieszkam w odleglych czasach, widok jest jak z bajki, Musze zwiedzić go od środka. Napewno kryje wiele ciekawych legend i tajemnic. Koniecznie musicie go zobaczyć.

2006-03-11  02:47 • Bunia
Mieszkam u stóp tego zamku i nie zamieniłabym tego miejca na żadne inne!!!!!!

2006-01-16  07:15 • Balbisia :)
Byłam tam w wakacje 2005.:) z wspaniałą grupą z Wawy:),którą pozdrawiam!!!:))) Bardzo mi się tam podobało,jest tam pięknie...widoki super!! Polecam to miejsce... Pozdrawiam Wszystkich i polecam...:)

2005-12-18  06:09 • daras 1969
Byłem tam.To esencja tajemniczości.

2005-11-22  15:37 • Marie
Chciała bym pojechac do Niedzicy, bo cxzuje sentyment do tego miejsca

2005-11-19  20:12 • mathias
byłem tam z rodzinką ijest cool w czorsztynie też jest cool i za rok też pojade!!!!!!!!!!!!!!!!

2005-11-17  23:03 • sandra
byłam tam w wakacje jest naprawde ślicznie z tamy rozciaga sie piekny widok na zamek niedzicki i corsztyński polecam odwiedzenie tego miejsca:-)

2005-11-03  20:11 • zgredzik105
zarąbisty zamek piekne widoki okolica tez

2005-07-11  21:44 • justyna z okolic Bydgoszczy
zamek jest cudowny. wogole gory sa wspaniale. buzka dla wszystkich ktorzy tu napisali i napisza!!!!!

2005-06-29  03:34 • Paweł
to jest z pewnością najpiękniejszy zamek jaki widziałem.Widok z niego jest niesamowity.Chcialbym jescze wrócic w to 'czarodziejskie' miejsce

2005-06-20  03:21 • jacek
to miejsce jest zaczarowane kocham zamek i jego okolice bylem 10 razy i jeszcze bede.

2005-06-19  21:13 • jacho
Zamek pięknie wygląda noca gdy jest podświetlony. Miejsce godne odwiedzenia.

2005-06-05  21:50 • Kacha
zamek jest piekny !!!!!!! bylam 2 razy i jeszcze napewno bede nieraz!!!!!!!!

2005-01-14  03:59 • misi
Moja rodzina polsko-węgierska była zafascynowana zamkiem węgierskim w Polsce.Każdy z nas czuł się tam jak w naszym drugim węgierskim domu . Powrócimy tam nie raz

2005-01-12  22:15 • tmalino
Najpiekniejszy zamek w jakim bylem. Mozna wynajac komnate co tez zrobilismy ze swoja luba. Naprawde polecam, niezapomniane wrazenia, poprostu bajka.

2004-10-28  04:28 • Pati14
Byłam rok temu w Niedzicy i bardzo mi się podobało.Fajna okolica przyjemna atmosfera i piękne widoki.Sympatyczna kawiarenka polecam ciasto!!!Ogólnie wystawa jaka jest w zamku prac, obrazów itp. była bardzo interesująca.

2004-10-18  04:23 • beata
tam jest jak w bajce niesamowity klimat bylam tam dzisiaj i czulam jakies cieplo wydobywajace sie z tego zamku jest on sliczny kto tam jeszcze nie byl to niech jedzie naprawde warto zwiedzic tak urocze miejsce!

2004-09-06  17:49 • Mikel26
byłem tam w tamtym roku- poprostu super ! Chciałem tam zawsze pojechac po obejrzeniu filmu ''Wakacje z duchami" i udało sie . Cudowne połozenie- wspaniale widoki. Miałem w rece kiedys ( 20 lat temu) takie zeszyty komiksowe ''Relax'' - tam bylo o tym zamku i legaendarnym kipu ! Przybyłem , zobaczyłem i sie zachwyciłem !!!

2004-08-20  15:16 • ewa
Sposród wielu zamków, które widziałam w tym mogłabym zamieszkać. Nie za duży, nie za mały, pięknie położony. Szkoda, że jest tak daleko od morza i nie mogę tam być choćby raz w tygodniu. No i ta studnia z Brunhildą

2004-08-08  23:51 • NorbiK
Spędziłem tam na zamku część podróży poślubnej. Warto było tam pojechać...

2004-06-14  20:44 • P@blo
Mieszkam w Szczecinie ale od lat co roku staram sie chociaż na jeden dzień zawitać w te strony i poczuć atmosferę tego zamku.

2004-04-02  15:42 • Damiano
Witam!Głosuje na ten zamek ponieważ jest jest on najpiękniejszy ze wszystkich i na dodatek osadzony w przepięknej scenerii.Moi rodzice stamtąd pochodzą i mimo to,że mieszkamy w Katowicach jeżdże tam co roku na wakacje.Pozdrawiam

2004-01-30  21:15 • Kasia Hermiona
Jest to duży i piękny zamek, posiada wiele ciekawych miejsc

2004-01-14  20:52 • Waldemar Rekść
Mało kto kojarzy, że jest to jedyny węgierski zamek w obecnych granicach RP. Pamiątka po czasach, gdy mieliśmy wspólną granicę z Węgrami, a Słowacja stała się miejscem, gdzie przetrwała w ogóle narodowość węgierska.

2003-10-21  02:23 • mako
Zupełnie nie rozumiem dlaczego jeszcze nikt nie głosował na ten zamek. Moim zdaniem to piękne miejsce.

2003-10-18  07:52 • jkw
Bo nikt jeszcze nie głosował, a to wspaniałe miejsce!

2000-10-29  21:53 • Tom
Wybrałem właśnie ten zamek, ponieważ byłem w tym zamku i spodobała mi się jego architektura.

2000-09-11  18:37 • Leszek
...oczywiście historia o skarbie Inków, która podobno jest coraz blizsza rozwikłania...!!! To niesamowite uczucie, przebywać w miejscu, z którego wyobraxnia przenosi nas do zagadek cywilizacji innego kontynentu. Uwag na temat położenia, architektury i nieopisanego uroku powtarzać nie będę, bo to oczywiste.

2000-08-27  04:47 • wysiu
zamek ten ma niepowtarzalny urok, pieknie polozony z widokiem na ruiny zamku czortynskiego. burzliwe dzieje i opowiadania o zamku np. janosik.

2000-08-03  18:07 • Franz
bo jest najlepszy na swiecie

2000-07-16  21:19 • zz
Jest pięknie położony. Super widoki i super okolica Dotego stosunkowo dobrze zachowany

2000-04-24  08:02 • Magda
Bylam w Niedzicy kilka lat temu. Sposrod wielu zamkow ktore zwiedzilam tego roku ten zamek zainteresowal mnie najbardziej. Ma on niesamowita atmosfere. Jego polozenie i historia sa pasjonujace. Mysle ze jest on jednym z wielu przykladow wspanialej architektory z ktorych Polska moze byc dumna.

1999-12-19  06:39 • Sławek
Sentyment z lat młodości, kiedy w okolicach spędziłem wiele tygodni, spotkałem cudownych ludzi. Dzisiaj może zamek wygląda malowniczo, lecz kto widział go wcześniej, nigdy nie zapomni tego widoku.

1999-12-07  22:37 • 2
po prostu fajny "klocek"

1999-09-07  16:37 • Iwona
Byłam tam cztery razy i za kazdym razem odkrywałam coś piękniejszego ..... ten klimat jet bardzo wciągający .... jest tez tam fajna knajpa , gdzi jest specyficzna atmosfera ... no i Ci ludzie , nie sptyka sie już tak życzliwych ludzi ...Wszystkich tam zapraszam ....może sie kiedyś spotkamy ?

1999-09-06  14:50 • niedzwiedz
Dlatego , ze to miejsce , ten klimat i tych LUDZI nigdzie jeszcze nie spotkałem - widok jaki tam jest , jest raczej nigdzie nie do spotkania , surowosc tatr i łagodnosc pienin - no i ten monumentalny zamek na skale !!! To jest własnie moja odskocznia od rzeczywistosci .......

1999-08-23  16:24 • Basia
trudno sprecyzować, co mnie w nim urzekło. Poprostu jest najfajniejszy i tyle. Mimo że (jak ktoś słusznie zauważył) stoi po kolana w wodzie.

1999-08-23  15:54 • wowi
Bo oprócz tego że ma ciekawą historię, posiada swój cudowny klimat tak jas sama Niedzica i okolice

1999-07-27  22:27 • Marian
PAN FRANCISZEK!!! (zainteresowani wiedzą o KOGO chodzi) Poza tym każdy poinien odwiedzić Niedzicę i zobaczyć jak idiotycznie wygląda wysokogórski zamek "po kolana" w wodzie. Autorów i wykonawców pomysłu zapory proponuję zwodować w "Morzu Czorsztyńskim"

1999-07-02  13:35 • Kate
Przede wszystkim jego położenie, po drugie niesamowita atmosfera, po trzecie - historia. No i najważniejsze - to tam są ślady obecności Janosika. A teraz poważnie : pierwszy raz przybyłam tam w '87 roku od tamtej pory jestem tam co roku i kiedy mam problemy, czuję z jaką siłą przywołuje mnie ów zamek. To niesamowite, ale mam wielu znajomych, którzy powiedzą dokładnie to samo. Choćby kilka dni, ale muszę tam być rok w rok. Za dwa tygodnie znowu tam jadę i już się niemogę doczekać tego widoku : dumnie stojąca budowla, która przetrwała tyle wieków. Co ja tu będę się rozpisywać. Jedźcie tam i poczujcie jak "on" żyje...

1998-05-16  16:40 • Storczyk
Poniewaz wlasnie w tym zamku spedzilam fantastyczne dwa tygodnie wakacji dwa lata temu. Tam jest pieknie. A poza tym zamek jest niestety zagrozony ciaglym podmywaniem przez zalew czorsztynski i niewiadomo, jak dlugo jeszcze postoi...

1998-04-03  22:08 • Borys
Piekny zamek. Po zbudowaniu zapory prezentuje sie zupelnie inaczej choc sadze, ze nadal pieknie. Z warowni na wzgorzu przerodzil sie w zamek na skalce nad jeziorem. Kto nie widzial wersji wczesniejszej niech zaluje ale obecna rowniez polecam.

1998-01-19  16:27 • Geniusz
Zamek jest wielką atrakcją turystyczną, jego wygląd jest bardzo atrakcyjny, ze strony pd, pn i zach. prezentuje się nieco inaczej: bardziej gościnnie to znów bardziej "drapieżnie" - jak na straznicę Dunajec przystało. Wewnątrz zamek oferuje wiele atrakcji. Wnątrza udostępnione zwiedzającym utrzymane zostały bądź to w surowym klimacie minionej epoki (izba tortur!) bądź to odrestaurowane i zaadaptowane na muzeum. Zamek podzielony jest na dwie części, dla zwiedzających udostępniony jest tzw. górny zamek, czyli najstarsza część niedzickiego zabytku. Na jego dziedzińcu znajduje się studnia o gł. 60m, z którą jest związana przejmująca legenda. Zamek oferuje także apartamenty gościnne o wysokim standardzie, a szczęściarze mogą ujrzeć podczas burzy przechadzającą się po murach zamczyska białą damę.

1998-01-14  20:27 • Dołek
Piękny zamek, piękna okolica, legenda o skarbie Inków, fantastyczne położenie zamku wkomponujące sie w krajobraz, ciekawa historia zamku, jego walory wykorzystywane były w filmach.

1998-01-13  19:07 • Pablo
1. pięknie położony górski zamek, 2. nieasamowita historia (związana z Inkami), 3. po drugiej stronie Dunajca wznosi się Czorsztyn, 4. żywa leganda - gawędziosz Franciszek 5. legenda Janosika, 6. akcja "tama Tamie" Byłem tam wielokrotnie i co roku bym chętnie tam zawitał. Jest po prostu The Best.