Zamek w Nakle nad Notecią

wLokalizacja zamku na mapie Polski obrębie miasta, na prawym brzegu Noteci, był zamek królewski. Pierwotny gród z XI i XII wieku wspomniany jako castrum antiquum znajdował się na nizinie wśród łąk zalewowych i moczarów nad Notecią i jej dopływem - Ślęską. Na zachód od grodu i jego podgrodzia książę Przemysław I w czasie walk z Pomorzanami o Nakło wystawił w roku 1255 nowy gród nad rzeką Kołczatką.
Po zniszczeniu Nakła przez Krzyżaków w 1331 roku Kazimierz Wielki założył w miejscu dotychczasowych grodów i osady nowe miasto, otoczył je murem i zbudował murowany zamek, co poświadczają Janko z Czarnkowa i Długosz. Budowa zamku miała miejsce prawdopodobnie po 1357 roku, w którym król zwolnił posiadłości biskupie od obowiązku budowy grodów z wyjątkiem dwóch izbic w grodzie nakielskim. Do 1772 roku zachowały się jeszcze fragmenty murów zamkowych,
rozebrane dopiero w 1 połowie XIX wieku.
Zamek w Nakle nad Notecią - fot. JAPCOK, VI 2003 Zamek w Nakle nad Notecią - fot. JAPCOK, VI 2003