blankMorsko - English version

Zamek B±kowiec w Morsku

(Morsko • B±kowiec • Zawiercie)

Nazwy podobne do Morsko • B±kowiec • Zawiercie:    Mor±g · Moryń · B±kowa Góra ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny XIV-wiecznego rycerskiego zamku zbudowanego przez ród Włodków. Wzniesiony na planie nieregularnym, wraz z dziedzińcem otoczony fos± i nasypem ziemnym, na którym stała wieża. Od południa broniony murem wzniesionym na skale. Zniszczony po opuszczeniu w XVII wieku.
W 1927 roku teren zakupił Witold Czeczot i wzniósł przylegaj±cy do pozostało¶ci budynek z kamienia. Do czasów obecnych z dawnego zamku zachowały się jedynie fragmenty murów wkomponowane w skałki.
Przyległy teren Zabrzańskie Zakłady Naprawcze Przemysłu Węglowego wykorzystały pod budowę o¶rodka wypoczynkowego.
Zamek B±kowiec w Morsku - Mur z bram± zamkow±, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek B±kowiec w Morsku - Wej¶cie do najwyższej czę¶ci zamku, fot. ZeroJeden, VIII 2002 Zamek B±kowiec w Morsku - fot. JAPCOK, VIII 2002 Zamek B±kowiec w Morsku - fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek B±kowiec w Morsku - fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek B±kowiec w Morsku - Zamek górny na skale oraz nowożytne budynki u stóp skały, fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek B±kowiec w Morsku - Widok od południa, fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek B±kowiec w Morsku - Widok od południa, fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek B±kowiec w Morsku - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek B±kowiec w Morsku - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek B±kowiec w Morsku - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek B±kowiec w Morsku - Mury zamkowe od północnego wschodu, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek B±kowiec w Morsku - Nowożytne zabudowania u stóp zamku, fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek B±kowiec w Morsku - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek B±kowiec w Morsku - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek B±kowiec w Morsku - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek B±kowiec w Morsku - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek B±kowiec w Morsku - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek B±kowiec w Morsku - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek B±kowiec w Morsku - fot. ZeroJeden, VI 2005 Zamek B±kowiec w Morsku - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek B±kowiec w Morsku - Widok z północnego narożnika zamku górnego, fot. ZeroJeden, VIII 2002 Zamek B±kowiec w Morsku - fot. ZeroJeden, VIII 2002 Zamek B±kowiec w Morsku - fot. ZeroJeden, VIII 2002 Zamek B±kowiec w Morsku - fot. ZeroJeden, VIII 2002 Zamek B±kowiec w Morsku - Plan strażnicy w Morsku według Roberta Kubiszyna  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=210&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(210);return false;'>Ľródło</a>]