Zamek w Mokrsku Górnym

Pod koniec lat 90-tych ruiny prawdopodobnie odkupił znany kielecki archeolog W.G. ( przynajmniej takie miał plany ). Chciał odgruzować piwnice pod najstarszą częścią zamku i urządzić sobie z tego wzgórza prywatne ranczo. Widocznie ochoty mu zabrakło...P.S. Panią Wojewódzką Konserwator Zabytków zapraszam na wycieczkę do Mokrska- niech zobaczy jak zamczysko od końca lat 80-ych dosłownie się rozlatuje.

2006-12-24  14:49 •
Nowy właściciel ruin zamku rozpoczął w lecie 2006 prace budowlane na terenie obiektu. Wcześniej zostały usunięte zasłaniające go drzewa i krzewy. W tej chwili reprezentuje się w całej swojej krasie. Na nmarginesie. W miesiącach wrzesień listopad na terenie Mokrska Górnego została zrekultywowane stare koryto rzeki Nidy. Zapraszamy do odwiedzenia tego malowniczego miejsca

2006-12-30  19:27 •
mamy nadzieję że nie skończy się na podmurowaniu przyziemia a'la Chęciny i wpuszczaniu turystów za bilecik w cenie 4 zł. Liczymy na duuuuuużą rekonstrukcję części murów zamkowych.