Zamek w Młynarach

(Młynary • Mühlhausen)

Zamek w Młynarach
A z zamkiem w Młynarach to było tak: otaczając miasto murami w XIV w.w pn.-wsch. narożniku fortyfikacji wzniesiono "gemauerte Gemach" (budynek murowany) z przeznaczeniem na mieszkanie dla przebywających w miasteczku dostojników krzyżackich. Na przełomie XIV/XV w. mieszkał tu i urzędował mistrz leśny (Waldmeister) urzędnik zajmujący się lasami całego komturstwa elbląskiego. To co nazywamy zamkiem było w rzeczywistości dworem obronnym. W roku 1901 zakładając fundamenty pod browar u zbiegu ulic Słowackiego i Langiewicza (obecnie to domostwo należy do rodziny Grygijańcow) natrafiono na pawiment z kamieni polnych i mury na 3 metry grube, co potwierdzałoby lokalizację zamku.Nie wiadomo kiedy i w jakich okoliczności obiekt zniszczał.Pamięć o nim w lokalnym społeczeństwie musiała być żywa, skoro nazywając w XIX w. młynarskie ulice jednej nadano imię Zamkowa (obecna Żeromskiego). Mówiąc dokładniej ulica nazywała się am Locken Schloss (ku zamkowi Lockena) Pierwsza część nazwy nawiązuje do majora Mikołaja Lockena , dowódcy młynarskiemu garnizonu w XVI.

2007-06-04  03:58 •
polnocno wschodnia czesc miasta... to gdzies kolo mnie... ostatnio znajduje w poblizu mojego domu rozne rzeczy... np. kawalek dzbanka glinianego w jakis dziwny wzorek, albo kulka kamienne chyba od wisiorka bo wyglada na to ze ktos chcial zrobic dziurke na wylot... jak cos to kontakt na mail: kis222@wp.pl albo gg 9404972

2005-07-29  18:24 • zonk
Nie wiem, gdzie mógł znajdować się zamek w Młynarach i sądzę, że nawet najbardziej zainteresowani historią miasta nie są w stanie wskazać jego lokalizacji, ale cóż... Natomiast jeśli chodzi o Panią Burmistrz (bo taka forma jest poprawna), to "... i Salomon z pustego nie naleje ". Budżet Miasta uchwalają Radni, ale to już inna historia...

2004-10-04  07:31 • pawlaq88
jestem z młynar i wiem gdzie najprawdopodobniej stał ten zamek jak cos to mozna sie ze mna skontaktowac młynary to ciekawe miejsce ale nie rozwija sie w kierunku, by poznac historie miasta, gdyz brak pieniedzy i nieumiejetnosc burmistrzowej zabraniaja tego

2007-11-24  06:45 •
Pochodzę z Młynar, przypominam sobie jakieś mury które były dla mnie obiektem do robienia zdjęć na kółku fotograficznym w szkole podstawowej, opowiadano nam wtedy ze były to mury z ruin jakiegoś zamku. Lokalizacja tych murów była przy drodze która prowadzi w kierunku Elbląga, przypominam sobie ze były one gdzieś za domem Balickiego. Mieszkam od długich lat poza granicami Polski, parę razy odwiedziłam Młynary, wyjeżdżałam z smutnym stwierdzeniem, że w Młynarach zatrzymał się czas od paru dziesiątek lat w miejscu. Poza paroma znajomymi twarzami nie widziałam nic, co by zasłużyło na moja uwagę. A szkoda. Pozdrawiam znajome katy i mieszkańców Młynar. Była mieszkanka Woli Mynarskiej.