blankMiłomłyn - English versionMiłomłyn - esk verze

Zamek w Miłomłynie

(Miłomłyn • Liebemühl)

Na pierwszym planie zdjecie przedstawia dom mego dzieciństwa , gdzie 'prawdopodobnie' w średniowieczu mieścił się młyn wodny służący do ostrzenia mieczy oraz siekier. Po prawej stronie pod wzgórzem są pozostałości mórów obronnych (odkryliśmy go podczas zakładania wodociągów ).Natomiast omawiany zamek znajdował się za plecami (patrząc na zdięcie ).

2004-08-10  13:55 • Wojtek
Zgadzam się ze Zbyszkiem. Zdjęcie nie ma nic wspólnego z zamkiem w Miłomłynie. Również opis jest dość skąpy.

2003-08-14  16:42 • zbyszek
zdjęcie. które jest na tej stronie nie przedstawia ani zamku w Miłomłynie ani miejsca na którym stał. Zamek był usytuowany w miejscu na którym stał fotograf robiący to zdjęcie i miał nietypowe wqymiary 90 x 10,5 metra. otoczony był fosą której wieksza częśc się zachowała i jest jeszcze wypełniona wodą!!! Został rozebrany w 1853 r. a na jego miejscu powstało nadlesnictwo Prinzwald które zostało spalone przez bolszewików w 1945 r. Pozdrawiam.