Zamek w Mielcu

Nazwy podobne do Mielec:    Mielno · Mielnik ·

nLokalizacja zamku na mapie Polskiawet z okolicznych mieszkańców niewielu wie o pozostałościach zamku nad Wisłoką. Był to zamek rycerski zbudowany prawdopodobnie w XV wieku. Posiadał w zabudowie trzy wieże. Należał do rodu Mieleckich. W XVI wieku został przebudowany. Dziś są tu ledwie ślady murów przyziemia.
Zamek w Mielcu - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Mielcu - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Mielcu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023 Zamek w Mielcu - Mielec - zamek r. 1548 wedle Działu Mieleckich i wedle okopów widocznych r. 1873. Szczęsny Morawski Zamek w Mielcu - Mielec przed 1636 wedle śladów pozostałych tudzież opisów i podań, Szczęsny Morawski, 1873 Zamek w Mielcu - Mielec - Zamczysko według mappy katastralnej. Szczęsny Morawski Zamek w Mielcu - Rekonstrukcja zamku z dopiskiem aut.: Zdaje mi się, że wyglądał tak. Szczęsny Morawski, 1873