Zamek w Międzyrzeczu

(Międzyrzecz • Meseritz)

Jestem mieszkancem międzyrzecza, prawie od urodzenia:) i zamek w tym miescie jest dla mnie bardzo szczególnym i ważnym miejscem. Szkoda tylko ze niestety praktycznie nie dostępnym, ciągłe problemy z wejściem na jego teren są nienormalne. Ubolewam także nad faktem, że nasze Starostwo któremu podlaga cały zespół nie stara sie pozyskac srodków na przywrócenie mu świetności, bo niestety widok dziedzińca zamku nie jest szczególnie urokliwy i nalezało by w niego tchną troche życia. wiem że uzyskanie takich pieniędzy nie jeste łatwe, ale nie niemożliwe. Mieszkańcom Sierakowa sie udało więc nam może tez. Panie Starosto ten zamek może kiedyś zwrócić zinwestowane w niego pieniądze!!!

2006-08-01  14:44 • Radzoo
Szkoda tylko że Starostwo Powiatowe nie ma żadnego pomysłu na Zamek. Potrzebne są duże środki na jego odbudowę a puki co to jest zakaz wejćia i to nie tylko do zamku ale nawet na nowo zbudowany most bo mury się obsypują. Szkoda

2006-03-01  23:24 • Elunia:-)
Śliczny zameczek, byłam tam wielokrotnie. Super, można przynajmiej coś pozwiedzać

2006-02-06  23:32 • brajan
Witam wszystkich!!! Jestem mieszkańcem Międzyrzecza obecnie jednak studiuję w Poznaniu. Chciałem tutaj uaktualnić troszkę informacje o Zamku. Otóż obecnie jest to najładniejsze miejsce w Międzyrzeczu. Park wokół zamku został ładnie wysprzątny, wszystkie mostki naprawione oraz wszystko zostało logicznie zagospodarowane. Wielkie brawa dla Burmistrza :). Naprawdę wspaniałe miejsce na spacery z lubą, zwłaszcza w okresie letnim:) Ponadto jest tam ładny stawik, gdzie również można sobie ryby połowić. Sam zamek natomiast jest odbudowywany, więc miejsce to napewno będzie jeszcze ładniejsze. Naprawdę polecam :)

2005-10-02  21:04 • Majka
mmoim zadaniem powinno odbudować ten ogród skoro go już paro krotnie zburzono napiszcie co myslicie na ten temat

2007-02-18  02:18 •
Mo recht ta Maja. Tylko Majeczko podrzuć trochę zdjęć Zamku sprzed najazdów Germanów bo nikt nie wie jak on właściwie wyglądał...

2005-03-09  16:46 • literat20
Zamek w Międzyrzeczu ma nowy solidny most z dodatkowymi zejsciami przy murach. Nowa metalowo-drewniana konstrukcja mostu stoi na solidnej betonowej podstawie, wszystkie metalowe elementy zabudowane zostały drewnem. Nie nawiazuje on do epoki, lecz jest wygodny i bezpieczny dla zwiedzajqacych.

2004-10-05  22:03 • brat:-)
poległem pod murami tego zamku:-)

2004-06-09  06:39 • Rymcerz
Zamek jest siedzibą Bractwa Rycerskiego od 2002 roku dzięki przychylności władz Muzeum. W 2003 odbyło się1000-lecie Grodu Międzyrzecz i 1000-lecie Męczeńskiej Śmierci Pięciu Braci Międzyrzeckich i przy okazji oblężenie zamku:). W okresie letnim jest otwarty dla zwiedzających, którzy mogą zwiedzić mały, ale jakże piękny zameczek i to z działającą fosą (niedawno pogłębioną). Most do zamku jest teraz, co prawda w opłakanym stanie, ale w tym roku planuje się jego remont. Miejmy nadzieje, że zrobią to szybko:). Pozdrawiam i zapraszam.

2003-12-15  08:07 • Fringilla
Swooj głos popierwsze i naste daje dla tego że ten zamek znajduje się w moim mieście w Międzyrzeczu ,nieraz byłem na nim na terenie jemu przylegajacym i jest tu świetnie (nie popieram że pewna firma (MOW) miała prawo wykupić część przylegającą to powinno należeć do wszystkich ), świetny klimat dla niedzielnych spaceroow dla przesiadywania w miłym krajobrazie spotykanie odpowiednich ludzi i robienie należytychrzeczy.tak to jest mooj typ nie moogł bym obstawić coś co mi się tylko podoba ten zamek dla mnie ma głębie ma legende o "Światowidzie" historie jednego ze sztarszych mist polski sięgających czasoow polanoow jego strategiczne miejsce stały na jego miejscu grody osady aż powstał tem w całej okazałości ufortyfikowany w całej okazałości w strategicznym miejscu wiel razy niszczony by mooc sie potem odbudowaći po 1000 lat mooc cieszyć oczy...zapraszam ... chętnie pogadam z każdym podrużnikiem podzielimy się naturą :q następnie radością :D będzie wesoło na koniec zafascynujemy się pięknem miasta buuaaahhaaaaaaaaałaahłaahyhyyhhh

2000-05-05  04:00 • hista
Zamek ten znajduje się 50 km od Gorzowa wlkp. , wktórym mieszkam. Do Międzyrzecza przyjeżdżam na niedzielne naborzeństwa w kościele ewangelicko - metodystycznym i zawsze odwiedzam ten zamek. Jest tam zapiasna historia,i coś jest wnim , sama niewiem co. Ma magnez ,który do siebie ciągnie .