blankMaleszowa - English version

Zamek w Maleszowej

Dziennik Franciszki Krasińskiej w ostatnich latach panowania Augusta III pisany
Klementyna Tańska "Dziennik Franciszki Krasińskiej"

Niektórzy mówią, że nasz zamek o czterech piętrach, z czterema narożnikami, otoczony rowem pełnym wody, z mostem zwodzonym, w kraju skalistym i wśród lasów położony, jest nader smutny; ja tego bynajmniej nie doświadczam; mnie tak na świecie wesoło, żebym chętnie cały dzień skacząc, śpiewała. Słyszę Państwa mówiących nieraz, że im niedosyć wygodnie; w samej rzeczy, jest cztery piętra w naszym zamku, na każdem sala, sześć pokojów i cztery gabinety w narożnikach; jednak ponieważ nas jest bardzo wiele, nie możemy wszyscy i ze wszystkiem na jednem piętrze się mieścić: na innem jadamy, na innem się bawiemy, a my, panny, aż na trzeciem mieszkamy. Państwo oboje już niemłodzi, przykro im tak codzień wchodzić i schodzić, ale mnie te wschody niezmiernie bawią; kiedy jeszcze rogówki3 nie mam, to często, jak się uchwycę poręczy, w mgnieniu oka jestem na dole, nie dotknąwszy nogą ziemi. Pomimo tego, że goście często w ciasnocie mieścić się muszą, bywa ich bardzo wiele, i nie wiem, czybyśmy w wielkich gmachach lepiej bawić się mogli? czyby maleszowski zamek, choćby trzy razy był większy, mógł być świetniejszy? Tak w nim huczno, dworno i okazale, że go sąsiedzi małym Paryżem zowią; osobliwie jak Bóg da zimę, to już kapitan dragonji1 naszej mostu przed wieczorem spuszczać nie każe, tyle się zjeżdża osób; kapela nadworna ma co do roboty, gra codzień, a my tańcujemy do upadłego. I lato nie jest bez przyjemności: chodzimy, jeździemy, poobiedzia trawiemy - w naszej sieni, która jest wyborna: niezmiernie wysoka, bo przez wszystkie piętra zamku idzie, oświecona z góry: w największe upały tak w niej chłodno, jak w piwnicy. A i dworu naszego3 przepomnieć nie mogę; stosownie do majątku Państwa, który jest bardzo znaczny, do mnóstwa osób, które prawie nieustannie w maleszowskim zamku goszczą, musi być liczny i okazały; jest leż takim, i nie wiem, czyby wielu Panów w Polsce przejść nas mogło w tej mierze.