Zamek w Malborku

(Malbork • Marienburg)

Wirtualna wycieczka po terenach zamkowych!
Pochodze z Elblaga. Zamek w Malborku zawsze robil (i robi) na mnie ogromne wrazenie. Postanowilem dac cos od siebie ku uciesze wszystkich milosnikow zamku. Mozesz odwiedzic go na monitorze twojego komputera kiedy tylko najdzie cie ochota. Wirtualna wycieczka to zbior panoram 360x180. Obracany model 3D zamku sluzy jako menu wyboru panoramy. Przyjemnej zabawy! http://www.panodesign.co.uk/malbork.html

2009-05-26  21:13 • Imię/nazwisko/nickMrs
MALBORK! JEST POPROSTU SUPER

;P
2009-04-26  21:16 • Ciichoosza.
Zamek jest supeer.!

2006-08-13  01:26 • solza
MALBORK!. Co bym nie powiedział i jak nie uczynił to dom. Żeby naprawdę poczuć klimat średniowiecz i zakonu polecam zamek zimą!!!!.. nie ma turystów fleszy małych dzieciaków które ciągane przez swych rodziców nie rozumieją gdzie są i co oglądają. Polecam również zaznajomić się z historią zakony bo co niektórzy przewodnicy rozbawiają do łez.

2006-08-11  20:02 • elusia
Zameczek niczego sobie . Niestety nie każdego stać w tej chwili na zwiedzanie go w środku . Bilecik kosztuje (bagatela 30zł ) . Co to jest dla rodzinki . Żaden wydatek . Byliśmy przejazdem w czasie imprez towarzyszących Oblęzeniu MAlborka . Szkoda , że musieliśmy objeść sie smakiem i obejrzeć go tylko z zewnątrz. Ale i tak bylo warto zrobić sobie przystanek w tym mieście .Np: mozna bylo zobaczyć jak wyglądały zabawy plebejskie - o dziwo grali w piłkę nożną . Ha, ha........ Tak serio to warto przyjechać w tym czasie

2006-03-13  23:48 • domia
lubię to miejsce

2006-02-03  21:59 • Olo
Zamek jest niesamowity byłem w nim już kilka czy kilkanaście razy już tego nielicze. Lecz nadal jak mam do niego jachać to czuję się jagby to było pierwszy raz.

2006-01-20  03:47 • Domka
Bedzie super... Na wiosne napewno pojadę do Malborku!! Mam naziee ze mi sie spodoba:)

2005-06-20  00:10 • ewelu
Ech... Mam totalnego kręćka na punkcie tej budowli.. Choć mieszkam w Malborku od 16 lat, Zamek wciąż mnie zaskakuje... Jest piękny, tyle w nim tajemniczości... Kryje zagadki, które można ciągle odkrywać na nowo...

2005-03-21  01:45 • Papian
Byłem w Malborku i wiem, że jest bajerancki.

2005-03-09  02:47 • literat20
Ten zamek robi wrażenie w jego murach czuje się atmosferę tamtych czasów i potęgi Zakonu Krzyżackiego. To coś co trzeba zobaczyć!

2004-11-02  00:56 • Konrad
Ja niestety jak dotąd niemiałem okazji bycia w malborku wiem ze zamek jest poprostu piekny a bycie w nim napewno skłania do przeniesienia sie chociaz na chwilke w czasy sredniowiecza

2004-10-26  00:55 • tom.baco
wiekszosc zamkow krzyzackich mialo budowe oparta na kwadracie okolo 45-50m dlugim; geniusz mimo wszystko...

2004-10-26  00:53 • tom.baco
MALBORK? to tylko jeden z kilkudziesieciu zamkow wybudowanych przez KRZYZAKOW. Geniuszem jest ich siec nasladujaca rzymskie forty

2004-09-18  03:24 • andrzej
Robi wrażenie ! Zwłaszcza po dwóch odbudowach i takich dziejach historycznych

2004-08-31  03:48 • Jozeppe
Za każdym razem jak słyszę słowo zamek , mam przed oczyma widok zamku w Malborku. Jest potężny i b. ładny dla mnie.

2004-07-26  02:39 • senior
nie widzialem wielu zamkow ale ten w malborku zrobil na mnie wrazenie

2004-05-26  04:42 • Stanisław
Ten zamek to klasa dla siebie! Zaprawdę godny polecenia!

2004-05-11  04:34 • von Kniprode
Das ist schoen schloss. Jawohl.

2004-05-08  04:29 • Włodek
Malbork - to jest to!

2004-04-01  06:02 • Bard z Gadańska
Malbork to jest klasa sama dla sibie. Nie rozumiem dlaczego Ogrodzieniec go przegonił - to właściwie tylko ruina. Myślę, że to zmowa przewodników po Jurz Krak. - Częstochowskiej! Hawk! Krzyżacy górą! Wiwat królowie Jagiełło i Kazik Jagiellończyk!

2004-03-05  05:54 • Lotek
ciesze sie , ze malbork jest na pierwszym miejscu!!!!!! ale bedac na pomorzu niezapominajcie o innych pieknych gotyckich zamkach np. bytow , gniew , kwidzyn , sztum

2004-02-19  19:34 • Lonia
Ładny zamek... i duży. Z tak dobrze zachowanych zamków poleciłbym tylko Oporów koło Kutna. Jest mniejszy , ale piękny.

2004-02-11  22:36 • Arkadiusz ze Ścinawy
Cześć, tu Frania z Lulek Dolnych. Mąż komtur??? Czyżby Zygfryd de Löve...??? Byłem tam w tym waszym malborgu. No i co takiego ciekawego...??? Zaśpiewałem sobie Tantaradei i heja hej hej.

2000-11-19  01:48 • Almada
Mojmąż Komtur sie tam urodził :)

2000-11-19  01:47 • KOMTUR
Urodziłem sie w Malborku i od dziecka pałam miłościa do niego :)

2000-11-14  02:11 • krystyna
uwazam, ze nie tylko jest to unikatowy obiekt architektoniczny, ale takze najpiekniejsze miasteczko na swiecie, bo jest to miejce gdzie ja sie urodzilam i spedzilam wieksza czesc mojego zycia. mimo, ze obecnie zamieszkuje tysiace mil od Malborka, ale to miasto i ten wlasnie zamek pozostaja w moim serce na zawsze. mysle ze jest to miejsce gdzie czesto wracam wspomnieniami,a takze miejce gdzie zostawilam moje najlepsze chwile dzieciecych zabaw. dlatego tez wierna swojemu miastu odlaje ten glos na Malbork.

2000-10-19  20:30 • szamot
Zamek malborski, jako największy tego typu obiekt, i najpiękniejszy zasługuje na największą ilość głosów.Kiedy zobaczyłem go pierwszy raz(dopiero 3 lata temu), to ...nie umiem tego nazwać:nie zachwyciła mnie tak żadna kobieta.Wspaniałe miejsce, z którego nie chce się odchodzić. Tomek z Wrześni(przepraszam,że tak krótko, ale nie znajduję słów,i boję się,że znajdę,ale to byłaby grafomania)

2019-12-12  04:33 •

2000-10-10  17:10 • Tomek
Dlatego, że jest największym (w kategorii: zamki) bogactwem kultury średniowiecznej w Polsce.

2000-10-03  14:24 • Hołowczyc
Bo śię nam podoba i ma wspaniałą historię.Jest piękny i wręcz olśniewający.

2000-08-23  19:52 • krzyZio
Bo jest piękny :-)

2000-08-16  21:19 • Ducha
Wrażenia - niesamowite ! Zaskoczenie - ogromne ! Podziw - równie duży! Byłam tam zaledwie parę dni temu. Zaskoczył mnie ogrom budowli i architektura. Nie spodziewałam się takiego kunsztu architektonicznego u średniowiecznych pradziadków. Po powrocie z przyjemnością siegnęłam po filmową wersję Krzyżaków - chciałam jeszcze raz zobaczyc ten zamek.

2000-07-23  20:59 • Wiola
Z sentymentu.

2000-07-23  11:16 • mefisto
Jestem z Malborka ;) A poza tym jestem pod wielkim i nieustającym urokiem majestatu i potęgi tego zamczyska.

2000-07-22  13:11 • Kamyk
W Polsce zrobił na mnie największe wrażenie.

2000-07-06  14:03 • Marek
Byłem tam 30 lat temu jako mały chłopiec.Miłe wspomnienia.W najbliższą sobotę jadę ponownie.Tym razem ze swoim synem.Ma tyle lat, co ja wtedy.

2000-06-16  15:36 • Grzechu
Największy w Europie zamek z błota (czyli cegły).

2000-06-02  04:14 • 5thd
Mam wspomnienia z dzieciństwa, z czasów gdy mój tata jeszcze żył...teraz zostało tylko to wielkie równie puste zamczysko, gdy o nim nie myśleć...wypełnione wspomnieniem o komturach, i innych których już nie będzie. Niemy świadek przemijania.

2000-05-31  16:16 • Izka
Ten zamek jest ... . Trochę tajemniczy, piękny, posiada jakąś moc ! Krótko mówiąc ma Coś w sobie. Najpięknieszy zamek w Polsce a może nawet na świecie. Kto go jeszcze nie widział niech nie traci czasu. Warto zobaczyć takie cudo.

2000-03-18  15:48 • Mark
Jest największą budowlą średniowieczną w Polsce.

2000-02-01  11:40 • malbork
jest super

2000-01-29  18:48 • zigi14
W Malborku się urodziłem i niejednokrotnie ten zamek zwiedzałem. Byłem też w Łańcucie, ale Łańcut w porównaniu z Malborkiem to opłatek.

2000-01-28  14:16 • kris
Zamek zrobil na mnie niesamowite wrazenie, tym bardziej, ze po raz pierwszy zobaczylem go o zmierzchu. Do Malborka dotarlem wieczorem i po zalatwieniu noclegu od razu pobieglem go zwiedzac. Mialem duzo szczescia i jeszcze tego dnia (tej nocy ?) zalapalem sie na widowisko " swiatlo i dzwiek". Efekt byl porazajacy - nocna przechadzka po ogromnym zamczysku. Poczulem sie jak gdyby nagle czas sie cofnal.Nastepnego dnia zobaczylem budowle w swietle dziennym i juz pokochalem ja do bolu.

1999-12-21  23:55 • RAFAŁ
Najładniejszy.

1999-12-09  16:47 • Adam
Zamki to moje chobby i widzialem ich juz sporo , ale zamek malborski zrobil na mnie wrecz piorunujace wrazenie po pierwsze swoim ogromem , zlozonoscia budowli i funkcjonalnoscia.Do dzisiaj emanuje z niego potega jego budowniczych i niesposob sobie wyobrazic jakie wrazenie mosial robic na ludziach zyjacych w czasach swojej swietnosci. Mam pytanie czy mozna glosowac na wiecej niz jeden zamek?

1999-12-07  19:39 • scorc
Jest po prostu piekny. Zreszta jaki inny moze mu dorownywac wielkoscia. Jest tak przytlaczajacy, ze zawsze zastanawiam sie, czy istnial sposob jego zdobycia ( pomijajac zamozenia na smierc zalogi zamku)

1999-11-19  15:54 • Rob
Super zamek. Wspaniale zrekonstruowany przez niemieckich i polskich konserwatorów.

1999-11-04  16:28 • raer
Najwspanialszy Zamek w Polsce.

1999-07-22  18:25 • Biku
Jak dla mnie najfajnieszy polski zamek. Bardzo dobrze zachowany (odrestaurowany?).

1999-07-21  08:02 • Adamski
Bo to jedyny prawdziwy zamek, wielki, krzyżacki, a Wawel przy nim to pałacyk :) Polskie zameczki niestety nie dorównują Malborkowi- gratuluję strony o zamkach

1999-06-28  06:21 • Katarzyna
Malbork to moje rodzinne miasto i nie ma tu miejsca, z ktorego nie byloby widac zamku. Dzieki moim nauczycielom - przewodnikom dane mi bylo zwiedzic podziemia i wejsc na zamkowe dachy, ogladac zamek o swicie, o zmierzchu i w nocy. I uwazam, ze jest to najpiekniejszy zamek na swiecie. Katarzyna

1999-06-22  15:57 • chrupek
-jest duzy -stary -ma ciekawa historie,przede wszystkim jest krzyzacki -ma niesamowite podziemia -sale koronacyjne -jest najladniejszy

1998-12-07  19:54 • elmo
zadziwia mnie jego potega i wiele tajemnic.

1998-11-20  04:28 • Piotr
Mieszkam 100m od zamku i jestem lokalnym patriotą, poza tym bardzo mi sie podoba.

1998-09-04  04:52 • Aska
bo tak! :) lubie Krzyzakow Sienkiewicza :))) malbork fajny jest. tyle.

1998-07-31  04:34 • atom
Bo jest duzy i caly i sliczny

1998-07-30  15:28 • jerzy
Jest najciekawszy, dobrze zachowany i uwielbiam go odwiedzać wracając z nad morza

1998-07-21  15:09 • Kaśka
Bo od prawie 40 lat bywam tam po kilka, czasem kilkanaście razy w roku w stanach stresu, radości, czy "tumiwisizmu" - mogę zaszyć się gdzieś, gdzie nikt mnie nie widzi. Właśnie te mury pomagają mi wrócić do równowagi. Poza tym jest to moje słoneczne wspomnienie dzieciństwa, kiedy mój Ojciec gnał mnie korytarzem do Gdaniska, każąc sobie wyobrazić JAK musieli się czuć knechci mając nagłą s....., biegnący zgięci wpół z bólem w oczach,kiedy np. zza tzw. winkla wyskoczył nagle jakiś krzyżacki głupi żartowniś i znienacka kzryknął takiemu cierpiącemu "HU!". Może to wtedy spojrzałam na Krzyżaków inaczej, z odrobiną wyrozumiałości... Teraz jeźdżę z moją rodziną, która jakośc bez buntu zaakceptowała moje niezmienne uwielbienie dla MALBORKA. A tak poważnie, uczy pokory ta "największa kupa cegieł w Europie", a zarazem uzmysławia iż nasze pokolenie już czegoś takiego nie zostawi po sobie...

1998-07-14  21:57 • Maciek
widok zamku robi niezapomniane wrażenie, w końcu to największu tego typu zamek w Europie

1998-06-30  16:26 • Jarek
Po prostu moim zdaniem jest nakwspanialszy (choć niekoniecznie najurodziwszy), a poza tym odegrał chyba jedną z najbardziej znaczących ról w naszej historii

1998-06-27  04:45 • malbork
Jest najpiekniejszy i najwiekszy. Polozony nad Nogatem i siedziba samego Wielkiego Mistrza zakonu Krzyzackiego.

1998-06-24  15:10 • Dominik
Jedyny, w którym mozna podziwiac tyle szczegolow architektury gotyckiej. Chociaz to nie oryginal (odbudowany), to ma czym zaimponowac.

1998-04-23  03:25 • adam
Ogromny!!! W jego wnętrzach można zapomnieć o XX wieku. Wspaniale utrzymany. Godna podziwu jak na polskie warunki organizacja obsługi turystów. Głosuję na Malbork chociaż darzę sympatią także zamek w Gniewie za to , że jest w nim tyle życia z tamtej epoki ( myślę,że Szanowni Rajcowie Gniewa nie będą w stanie jego zniszczyć).

1998-04-20  02:44 • Eryk
Ogromny, bardzo dobrze zorganizowana obsługa turystów

1998-04-17  17:07 • zmar
Jest to największy zamek w Polsce jaki udało mi się zwiedzić. Bardzo zaimponował mi swoim majestatem oraz wykonaniem. Bardzo ciekawe są równierz sale zamkowe pełne najróżniejszych eksponatów.

1998-04-14  21:58 • Control
byłem tam - robi wrażenie ! Trochę mistycyzmu z dawnych lat ? Może. Zdjęcia udane.

1998-01-24  23:02 • Bozena
Malbork i tylko Malbork.Reszta to zamki na piasku (gdy pelna w szkle)

1998-01-21  01:48 • MACIEK
Czy jest gdzies budowla w Polsce , ktora dorownuje tej?

1998-01-21  01:41 • Majka
Uwielbialam spacery wzdluz bulwaru , bliskosc rzeki,wspaniale muzeum z kolekcja,ktorej moze pozazdroscic niejedno swiatowe muzeum .Do tego przytulne wnetrza kawiarni i restauracji sprawiaja ze mozna spedzic czas ciekawie .Brawo Malbork !

1998-01-20  23:37 • Agata
Widziałam więcej niż połowę zamków na terenie Polski, wychowywałam się wśród zamków - 2 przystanki autobusowe od Będzina, kilka od Rabsztyna, Ogrodzieńca czy Siewierza, ale Malbork uważam za najpiękniejszy.

1998-01-19  00:51 • michal
Ja lubie ten zamek ,dlatego ze ja sie urodzilem w tym miescie.On jest piekny i duzy.Ten zamek jest tez bardzo popularny.Malbork na pewno jest dumny, ze dzisiaj jest tam muzeum.

1998-01-18  23:53 • *
Kiedykolwiek spogladam na ta wspaniala budowle , doznaje uczucia jakgdyby owa epoka wciaz istnieje. Calosci dodaje fakt , ze jest to zamek swietnie zachowany , chociaz nara- zony byl i jest na wszelkie czynniki destrukcyjne .Oparl sie niejednemu w przeszlosci ,dumnie roztacza swe skrzydla nad blyszczacym Nogatem . Pamietam , kiedy bylem malym chlop- cem , ciagle trwaly prace wokol tej wspanialej twierdzy , godzinami przebywalem w bezposrednim konta- kcie .Ja po prostu u podnoza tej war- owni zostawilem czesc swojego zy- cia .Kocham ten zamek i tesknie ,by Go znow zobaczyc , poczuc z pow- rotem Jego ogrom i majestat .Moze juz niedlugo...