Zamek w Majkowicach

Warto tam wstapić
Majkowice są wsią. Ciekawy jest układ zabudowy Majkowic. Otóż centrum wsi to staw. Prawdopodobnie jest on pozostałością (starorzeczem) po oddalonej dziś o ok. 2 km rzeki Pilicy.Wieś położona jest na zachodnim skraju doliny tej rzeki. Same ruiny to pozostałość po nizinnym zamku. To też ciekawostka gdyż nizinnych budowli obronnych niewiele w Polsce zostało.A Piotr napisał o bocianach. To prawda - bociany od niepamiętnych czasów mają zwyczaj osiedlania się na wysokich murach. Czasami zmieniają położenie gniazda na inny fragment murów. Wkrótce dotychczasowe miejsce ulega katastrofie - mur ulega zawaleniu. One to przewidują. Ruiny znajdują się w obrębie prywatnej własności.Ale po zgłoszeniu u właścicielki, można ruiny oglądać. Warto też poprosić o zgodę i stanąć przy potężnym dębie znajdującym się za stodołą gospodarstwa. Jest co podziwiać. Zapraszam mieszkańców Majkowic o ujawnienie swoich fascynacji okolicami Majkowic.

Śliczna mieścina,sliczne ruiny malowniczo położone nad Pilicą ZAPRASZAMY!!!

Połączenie dwóch symboli - zamek i bocian. Niecodzienna baszta - zwieńczona pięcikątem.