blankLublin - Deutsch

Zamek w Lublinie

troszke mi żal że nie poswięcono zbyt dużo miejsca wspaniałej kaplicy Świętej Trójcy z zapierajacymi dech freskami z 1418 roku.dla mnie jest to "serce zamku" a i naprawde mistyczne miejsce.polecam:-)

2006-01-11  02:40 • BECIA
Moim zdaniem nasz zamek lubelski bardzo "pasuje" do naszego miasta. Ma swoje tajemnice,których nie można rozwiazac do dnia dzisiejszego. Organizowane są na nim różne "zabawy" młodzieżowe jak choćby wystawa szopek. Moim zdaniem nasz zamek lubelski zasługuje na 1 miejsce.

2005-09-18  19:34 • pg
Witam Jesli chodzi o tynk na zamku to nie zrobili tego komuniści tylko grubo przed nimi rosjanie ktorzy stawiajac nowy zamek ,uczynili z niego wiezienie. Zamek jest wylansowany w stylu neogotyckim a nie blok typu "gomółka" jak ktos wczesniej napisał. Tak dla jasnosci-owczesny zamek powstal w pierwszej polowie 19 wieku i jest znacznie zmniejszony od jego poprzednika. Do tej pory mozna ogladac fragment starej baszty znajdujacy sie po pln stronie wzgorza. W tym miejscu konczyl sie pierwotny zamek. Pozdrawiam

2004-06-28  18:23 • Laket
Fajny zamek, ale niestety otynkowany przez komunistów.

2004-02-18  05:46 • tabar
cudze chwalicie SWEGO nie znacie sami niewiecie co posiadacie...to naprawdę piekny zamek

2004-02-13  03:27 • student fizyki z Lublina
Warto dodać, że nie zachowała się południowa "ściana" Zamku Lubelskiego. Zniszczenia są skutkiem pożarów, które trawiły Lublin w XVII i XVIII wieku, wojen, najazdów oraz zwyczajnych grabieży i plądrowań wojsk szwedzkich i tatarskich. Zniszczoną częsć zabudowano jakimś brzydkim budynkiem, podobnym do bloku w stylu "późny Gomułka" - apeluję do konserwatora zabytków, albo władz państwa, albo Lublina: to strasznie szpeci wspaniałą i oryginalną budowlę, nadajcie tej budzie chociaż pozory zabytkowości. A w ogóle Zamek Lubelski to rzadkie połaczenie wpływów Zachodniej Europy i Wschodniej kultury. Na szczęście fotografie ukazują zamek z tej właściwej strony :). Polecam odwiedzić Lublin.

2003-03-04  19:53 • franc
polecam polichromię w kaplicy jest fantastyczna

2000-06-13  00:50 • annica
Dlatego ze jest przepiekny- dodaje uroku Lublinowi Naprawde warto sie do niego wybrac. Obok zamku super starowka gdzie mozesz dobrze i niedrogo zjesc, wypic i przebywac w dobrym towarzystwie. Szczegolnie polecam zydowska knajpke Szeroka 28