Zamek w Lubinie

(Lubin • Lüben)

Legenda o zbóju Dziobie

Jak mówi legenda na zamku w Lubinie mieszkał rycerz Schnabel (po polsku Dziób) o zbójeckiej sławie. Podobno napadł kiedyś na starowinkę, która samotnie wędrowała okolicznym szlakiem. Szybko zorientował się, że to uboga osoba. W tobołku podróżnym miała tylko kromkę chleba i drewniane ćwieki, wyprodukowane na sprzedaż. Zawiedziony kazał sługom przytrzymać biedaczkę i wbijał jej te drewniane ćwieki pod paznokcie. W straszliwych męczarniach kobiecina dokonała żywota.
Ale sprawiedliwości stało się zadość, gdyż najbliższej nocy rozpętała się burza, podczas której pioruny uderzały raz po raz w siedzibę okrutnego rycerza, a grad dopełniał całości. Do rana zamek był tylko ruiną, która pogrążyła się w bagnistych błotach.
Podobno dusza rycerza Schnabla straszy podróżnych przemierzających okoliczne drogi, ale wystarczy mieć przy sobie drewniany szewski ćwiek, by pozostawił nas w spokoju.