blankLubiąż - English version

Klasztor w Lubiążu

Tytuł Brak informacji
2009-07-03  04:04 • Imię/nazwisko/nick stary
Wspaniały obiekt. Miła, symatyczna i znajaca historię obiektu przewodniczka. Zal ,że tak mało odrestaurowano. Brak na temat tego obiektu informacji w mediach. Polacy nie znają swego, pięknego kraju. Może warto rozpisać na restaurację jakąś krajową pożyczkę. Ale częste pokazywanie tego wspaniałego zabytku w mediach jest konieczne.

A CO Z POLASKĄ?
2009-03-03  00:42 • ZDZIWIONY
SZKODA ZE PAŃSTWO POLSKIE MA GDZIEŚ PIĘKNE BUDOWLE. PRZEZ NIESZCZEŚNY PRL ZNISZCZONO TYLE ZABYTKOW, NIEDALEKO WROCKA JEST PAŁAC W KAMIEŃCU ZĄBKOWICKIM TOTALNIE ZNISZCZONY, POD OPOLEM W KTORYM MIESZKAM SA W KOPICACH RUINY PALACU KTORY PRZEWYZSZAŁ NEUSCHWANSTEIN W NIEMCZECH. ALE CZY POLSKE TO OBCHODZI? TYLE MILIARDOW WYRZUCANYCH W BLOTO... Z PALACU W KAMIEŃCU SKRADZIONO MARMURY BY NIMI WYLOŻYĆ OBRZYDLIWY PALAC ULTURY... ŻAL... NAJGORSZE ZE ZE WSZYSTKIEGO TERAZ ROBIĄ HOTELE. JA UWAŻAM ZE W LUBIĄŻU POWINNO SIĘ WSZYSTKO ODNOWIC ALE BEZ HOTELU. JESLI TAM BEZIE JAKIES IDIOTYCZNE CENTRUM TO JUZ NIE BĘDZIE TO. CZY KTOŚ SOBIE WYOBRAŻA TAKIE CENTRUM W WERSALU ALBO W NEUSCHWANSTEIN. W TYM OSTSTNIM JEST TYLKO 9 KOMNAT RESZTA PUSTA, ALE JAOŚ NIKT TAK HOTELU NIE ROBI. BO NIE OKASE TYLKO CHODZI, MOI MILI, NIE O KASĘ...

electropcity
2009-03-02  21:00 • imprezowicz
ja bylem już dwa razy na Electrocity w sierpniu w tym klasztorze (bo to nie jest zamek, ludzie!!) i było magicznie. Zrobil na was wrażenie? To popmyślcie jakie robi w nocy oswietlony na różne kolory, w otoczeniu laserow, swiatel, z pokazem fajerwerków i połykaczy ognia, dodam ze byly trzy sceny, w tym roku będą cztery, a scena w kosciele jest oczywiscie najlepsza. Trochę to takie katolicko polskie ze się oburzacie ze są tam balety, klasztor od konca dziewienastego wieku jest zsekularyzowany a w XVII wieku jakis tam pan na wlosciach wygnał zakonników i zrobil sobie tam miejscowkę na wypady myśliwskie. poczytajcie trochę historycznych książek- zakonnicy nie byli nigdy swieci, a już napewno nie w okresie rokoka. Jak zobaczycie trzy odnowione sale i te esy- floresy na scianach, aniolki, serduszka, ornamenty, rożowe marmury i zlote dodatki- pzrtecież to az azchęca do milosci, takie bylo rokoko. A wlaśnie, komnaty są nie barokowe, a rokokowe właśnie- bo to duża różnica!! Klasztor jest boski, szczególnie sala książeca i dwa helmy widoczne na foitce. tylko dzięki temu ze się tam odbywają balety to maja kasę n arenowację, ale nie wiem czy wiecie ze na stronie FUndacji Lubiąż jest napisane z ema to być... hotel.

Title
2009-02-26  01:09 • Perek
Siemka ja mieszkam w Lubiążu. i nie spotkałem zadnego tak pieknego obiektu .a co do tego przewodnika . to jest kims w rodzaju komendanta ochotniczej strazy pozarnej--Liga szkalkowa. ale ja jest trzeźwy to nawet da sie z nim dogadac a co do tych trumien to nie prawda bo sam z kolegami zwiedzaliśmy potajemnie podziemia klasztorne są tego 4 kondygnacje NIe wiem czy ktos wie ze w czasie wojny w klasztorze byłóy produkowane rakiety typu "V1" a w pużniejszym czasie rakiety z silnikiem rakietowym typu "v2". po maszynach nie ma ani śladu pozostały tylko betonowe konstrukcje .nie wiedomo czy sa tam tylko 4 kondygnacje bo nigdy dalej nik nie doszedł . moze być ich wiecej . a co do wnetrza klasztoru jest piekne. ZAPRASZAM DO LUBIĄŻA

geje !!!!!
2009-02-18  00:26 • pedro
Wy macie chore mysli a ty Tomek to juz wogle powinnienes sie leczyc przewodnik jest ciekawym czlowiekiem moze dla Ciebie bo jestes pierdolonym sukinsynskim gejem !! reszta tez ma najebane pozdro

SUPER PRZEWODNIK
2009-01-20  06:20 • Paweł&Natalia
Bylismy niedawno w klasztorze i musze przyznac ze jest to bardzo ciekawy obiekt. Szkoda ze jego stan jest jaki jest, no ale coz... Nie zgadzam sie z wczesniejszymi opiniami na temat tamtejszego przewodnika!!!!!!!!!!!!!!! Super facet, wiedzial o czym gada a dodatkowo wtracal jakies ciekawostki typu odwiedziny Cystersow przez michela jacksona :))) wesoly i bardzo sympatyczny, a ze w klasztorze zimno jak diabli to ów pan musial to jakos przezywciezac, zwiedzajacych jak na lekarstwo wiec i ruchu malo, nie ma sie co dziwic w koncu - to my POLACY :) pozdrawiam i zapraszam na wycieczke do Lubiaza!

Warto zwiedzić i posłychać przewodnika.
2009-01-20  02:35 • Tomasz
17.01.2009 Zwiedzaliśmy klasztor i było fantastycznie!!! Przewodnik który nas oprowadzał był jak najbardziej fantastyczny. Opowiadał ciekawie historię obiektu jak i historie renowacji poszczególnych komnat. Szczerze polecamy zwiedzanie z przewodnikiem, który jest całkiem ciekawym człowiekiem.

Chyba jestem inny
2008-11-20  07:17 • ralfnet
kiedys, jakis czas temu, bylem w Lubiazu co tydzien zawsze mijajac zamek myslalem jak by bylo fajnie zyc am choc jeden dzien. Zobaczyczyc jak bylo wtedy szkoda ze tak sie nie da

Tytuł "Nareszcie widać oznaki przywracania świetności tego zabytku"
2007-07-07  01:26 •
3.07.2007 o godz.15.00 w grupie 7-mio osobowej miałem okazję zwiedzić ten przewspaniały, mało rozreklamowany zabytek. Wymaga on jeszcze ogromnych pieniędzy na swoją restaurację. Udostępnione do zwiedzania są po odnowieniu: sala książęca, jadalnia opata, refektarz i kościół p.w.NMP. Jest także czasowa wystawa ujmująca historię rozwoju żeglugi na rzece Odrze. Grupę oprowadzała bardzo sympatyczna, doskonale przygotowana młoda przewodniczka-p. Magda, której tą drogą w imieniu naszej grupy składam serdeczne podziękowania za bardzo szczegółowe omówienie i odpowiedzi na rozliczne pytania z naszej strony. Wszystkich, którzy jeszcze nie widzieli zabytków Lubiąża serdecznie namawiam do przyjazdu.

Tytuł "WARTO ZOBACZYĆ"
2007-04-30  13:54 •
Wczoraj zwiedzałam ten zabytek, robi ogromne wrażenie. Chociaż szkoda, że nie wszystko jest udostępnione do zwiedzania. Jednak naprawdę warto zobaczyć. Zwłaszcza, że oprowadzała bardzo miła i kompetentna pani przewodnik.

Tytuł "Czy ktoś z przełożonych przewodnika czyta te komentarze?"
2007-04-16  23:47 •
Miałam zamiar zwiedzić ten zabytek z rodziną w najbliższą niedzielę, ale po zapoznaniu się z opiniami zwiedzajacych mam wątpliwości czy to nie będzie strata czasu i wyrzucone pieniądze na przewodnika. Chociaż mój mąż mówi, że ten przewodnik to może być "dodatkowa atrakcja". Ja jednak mam wątpliwości.

2007-04-10  18:38 •
Zespół przeuroczy,należy poświęcić trochę pieniędzy na odnowienie (np.nie budować bzdurnych stacji kolejowych)i przemienić na centrum kongresowo hotelowe.Pewne jest , ze byłoby to najpiękniejsze centrum w Europie. W sprawie przewodnika mam jak najgorsze zdanie (pijany w stopniu zapewniający tylko bełkot).Dla przykładu należy podziękować za "pracę".Wiem co mówię byłem tam9.04.07 o godzinie 16.00 Wstyd..........

2007-03-12  00:23 •
Obiekt robi wrażenie, ale tylko z zewnątrz. Piękna, barokowa budowla, niestety zaniedbana. Do zwiedzenia dwie pięknie odrestaurowane sale (co z tego jak nie można obejrzeć niczego z bliska bo obowiązuje zakaz chodzenia po nowiutkiej marmurowej podłodze, ale nie dla wszystkich. Na zakurzonej podłodze widać tylko ślady małych, chińskich stópek). Z opowieści "przewodnika" (pożal się Boże) można dowiedzieć się jedynie kto jest sponsorem odnowionej sali. Odniosłem wrażenie, że turyści łaknący wiedzy przeszkodzili mu tylko w spożyciu rozgrzewającego napoju.Zwiedzanie zakończyło się w ekspresowym tempie. Pozostał niedosyt i żal że tylko w Polsce takie zabytki marnują się, gdy mogłyby ściągnąć na Dolny Śląsk tysiące turystów z całego świata. Wstyd .........

2007-02-16  18:26 •
ogołem zamek jest git tylko ten przewodnik źle sie spisal za jedna butelke alkocholu chciał oprowadzić nzs po salach klasztoru . To jest skandal oni dodatkowo chcą sobie zarabiać na oszustwie . Ale ogołem wrażenia po zobaczeniu tych sal były niesamowite . Napewno jeszcze raz odwiedzę ten klasztor ,ale tylko wtedy gdy zmienia przewodnika .

2006-09-05  04:05 • Złoty
Balet w tym zamku jest nie do opisania było kozacko robiło wrazenie jak bedzie jeszcze raz to napewno tam bede pozdro

2006-08-31  22:07 • Rych
Były mieszkaniec Lubiąża

2006-08-21  22:20 • lola
ostatnio byłam tam na baletach i słyszałam że w podziemiach jest 90 trumien a nad nimi właśnie odbyły się nie dawno balety skandal!!!!!!!!!!!

2006-08-10  06:47 • rzewień
byłem w tym przepięknym obiekcie i ... TRAGEDIA przewodnik na lekkim fleku za 10zł oprowadził mnie po jednej odrestaurowanej komnacie, i dziekuje to jest kur... skandal. Obiekt który na oko ma parę hektarów kwadratowych a jakis gościu na fleku oprowadza mnie po jednej sali ok. 100m kwadratowych i zabiera mi za to 10 zł. SKANDAL. Widziałem zdegustowanych Niemców po tym co nam pokazał pożal się Boże przewodnik, bylo mi wstyd strasznie.Ale najlepsza jest wystawa pt."200 lat cukrownictwa na dolnymśląsku" to rozbiło mnie na części, to jest temat tak ciekawy że mało nie zemdlałem z wrażenia. Ogólnie jestem strasznie zawiedziony tym co zobaczyłem i nie chodzi mi o architekture ale to co nasi włodarze z tym zrobili...SKANDAL... Ps. Jak macie zamiar jednak wydać te 10 zł od łba to proponuje w KARCZMIE CYSTERSÓW która jest obok, przynajmniej barmanki sa trzeźwe i urodziwe...

2006-07-30  12:16 • wader
zamek jest git tuylko przewodnik do bani

2006-07-16  04:04 • frytka
byłam z rodzinką w Lubiążu w czerwcu br. budowla jest niesamowita i robi ogromne wrażenie szczególnie gdy jest się tu po raz pierwszy. Obecnie siedziba byłych Cystersów jest w remoncie . Polecam szczególnie w upalne dni - panuje tam przyjemny chłód. Gorąco polecam.

2006-06-18  23:22 • ela
Byliśmy w nim w środku i w podziemiach. Naprawdę robi wrażenie, ale został kompletnie rozkradziony (w kościele widać tylko ogrom haków po obrazach).Naprawdę warto zobaczyć. Problem jest tylko w pieniądzach, bo obiekt wymaga jeszcze niezłego remontu. Mam nadzieję, że pieniądze płacone przy każdym wejściu do zwiedzania pójdą na ten cel. Polecam!

2006-06-17  15:51 • głupiotwardy
mieszkam we wrocławiu 33 lata a dopiero niedaawno przypadkiem przejezdzałem przez Lubiąż, klasztor jest naprawde piekny,ogromny i wyglada na całkiem zadbany (przynajmniej z zewnątrz). Nie było mi dane niestety znależc sie w jego srodku ale zamierzam to zrobic w najblizszym czasie, najchetniej z moją ukochaną Anusia,dzieki której wogóle go zobaczyłem.

2006-04-24  16:35 • Duch z zamku w Szestnie.
Ten zamek cos ma w swoich murach.Po oberzeniu go pozostaje we wspomieniach cale zycie.Ogladalem go w 1970r gdy dach byl w rozsypce.Kategorycznie czrnuchom huja w bok a nie zamek.Te skurwysyny juz na dolnym slazku dosc sie oblowili nie majac do tego prawa bydlaki.

2006-03-26  23:47 • asia
obecnie jusz nie mieszkam w lubiazu ale kiedy tylko mam okazje odwiedzam nasz ukochany zamek kiedy bylam mala dziewczynka bardzo lubilam spaery po terenie zamku od zawsze interesowala mnie tajemnica jaka kryje sie wpodziemniach zamku jak iwnim calym mam nadzieje ze wszyscy sie kiedys dowiemy otym jakie to tajemnice w sobie kryje palac cystersow, lubiaz ,jest jak najbardziej warty tego by go obejrzec to naprawde niezapomniana przygoda.

2006-02-13  22:14 • rad
Jest pięknie zwłaszcza latem kiedy odbywa się tam jeden z największych w europie festiwali muzyczno-artystycznych - Slot Art Festiwal 26-30 Lipca 2006. www.slot.org.pl

2006-01-24  23:15 • ANDZIA
MIESZKAM TU OD 22 LAT I DO TEJ PORY NIE POZNALAM JESZCZE WSZYSTKICH ZAKAMARKÓW NIETYLKO KLASZTORU ALE I CALEGO LUBIĄŻA!!!JEST TU PRZEPIĘKNIE!!!SERDECZNIE WAS WSZYSTKICH ZAPRASZAM:)

2005-12-17  17:47 • Wacuś
jest to piękny, niepowtarzalny obiekt. nie ma drugiego tak pięknego. Supper, warto zobaczyć!!!

2005-09-10  22:05 • turysta
Przepiękny, monumentalny i bardzo tajemniczy skarb sztuki barokowej... szkoda tylko, że prace konserwatorskie posuwaja się w tak wolnym tepie. Żałuję tylko, że nie cały obiekt jest udostępniony dla zwiedzających.

2005-08-29  22:43 • wirtualhern
Bardzo ciekawy Piknik cysterski ale na Boga skąd wzięliście tego" przewodnika" po podziemiach ????????

2005-08-26  22:45 • LadyNessa
Naprawdę wspaniały obiekt, zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia, do tego jeszcze jest w względnie dobrym stanie :) Naprawdę warte zobaczenia, nie ma drugiego tkaiego obiektu

2005-08-22  22:34 • jony
Jest to piekny obiekt. Jednak pewnie już niedługo społeczeństwo tego kraju oraz odwiedzający nas turyści będą mogli go oglądać tylko z daleka. Gdy odchodził na emeryturę "czerwony beret" Gulbinowicz powiedział, że jego największą porażką było nieudane przejęcie tego obiektu. "Oni" poczekają, aż go doprowadzicie do świetności. Potem "zażyczą" sobie tej "darowizny".