Zamek w Łowiczu

2008-11-10  17:41 • Imię/nazwisko/nick
Róbcie wszystko aby ten piękny kompleks zamkowy odbudować, wszystkimi możliwymi siłami to jest wasza historia i duma architektury którą mieliście. Wszyscy współcześni odnoszą się do korzeni historycznych, po to są te prace archeologiczne i wyszukiwanie w nich najdrobniejszych szczątków historii. Naprawdę ten zamek był piękny jechałem przez wasze miasto widziałem te wzgórze oddalone przy rzece.Jeszcze raz proszę wszyscy Łowiczanie odbudujcie ten zamek brakuje takich monumentów Polakom. Zaborcy zniszczyli 90% naszej kultury architektonicznej. Ja jako Polak i Mazowszanin odczuwam głód i wewnętrzny ból z powodu tak licznej utraty naszej tożsamości. Proszę, róbcie coś. Namawiajcie także Sochaczewian także na odbudowę pięknego zamku nad rzeką. Rycinę tego zamku widziałem w Katedrze Polowej Wojska Polskiego w Warszawie na ul. Długiej. Te perły odbudowane pozwolą wam zaistnieć w regionie i Polsce. Te monumenty to nasze dusze i świadkowie bogatej przeszłości. Rajcy miasta proszę was wstrzymajcie księżycowe wizje projektów Łowicza te szklane i betonowe, dewoloperskie osiedla kaleczą przestrzeń waszego miasta Współczesna Architektura naszych miast to kalectwo. Niechaj od żyje architektura czerwonej cegły,dachówki i pięknych łuków, to jest jedyny znakomity styl którym zachwycają się wszystkie pokolenia. To zwierzęta i ptaki w szklanych budynkach niechcą robić gniazd, gołębie uwielbiają zakątki takich murów. Powodzenia w rozmyślaniu nad początkiem waszej tożsamości i cudownej architektury którą zauważyłem na średniowiecznych rycinach to jest jak zdjęcie które było naturalnym wymiarem. Janusz z Łochowa.

2006-09-08  21:38 • Agat
łowicz jest uroczy a ruiny zamku przypominają nam nie tylko o historii miasta... "czas ucieka wieczność czeka"

2006-07-07  06:31 • ZeroJeden
Póki co radzę trzymać się z dala od tego miejsca. Podczas przejazdu przez okolicę spotkałem się z chamstwem. O braku wstępu już było wspominane. Można zrozumieć brak wstępu, ale odzywek i traktowania turystów jakiego doświadczyłem - w żadnym wypadku nie jestem w stanie zrozumieć.

2006-07-04  18:28 • Monter
ludzi ktorzy chcieliby zajac sie kultywowaniem sztuli ludowej zapraszam na www.folklor.lowicz.pl - potrzebujemy ludzi. zarejestrujcie sie i rozpocznijcie dialog. zapraszam rowniez do galerii zdjec

2006-07-03  05:30 • Ulfhednar
A słyszeliście może, że na zamku prowadzone są corocznie badania wykopaliskowe katedry Archologii Uniwersytetu Łódzkiego? I tam gdzie kopią archeolodzy to mają wpuścić przypadkowych ludzi, żeby niszczyli znaleziska ???

2008-06-17  21:32 •
Zacznijmy od tego, że na pewno nikt nie zniszczy zabytku, bo archeolodzy to ludzie którzy kto jak kto ale najbardziej o nie dbają! Sama studiuję archeologię, i najprawdopodobniej wyląduję w sierpniu na praktykach w Łowiczu... No chyba, że znajdzie sie taki który nie dba o etykę zawodową... Ale taki długo nie popracuje w zawodzie... A przypadkowi ludzie... zapewne będą pilnowani

2006-03-25  22:01 •
uwazzaw ze powienien byc odbudowany, to nasza pamiátka i powinien reprezentowac naszew miasto tymbardziej ze jest na trasie pozna odz

2006-01-25  07:53 • Łowiczak_84
Myśle że pan prywatny konserwator źle robi nie dopuszczając ludzi do choćby obejrzenia tego co sie tam dzieje...Ja raz miałem okazje sie tam wybrac ale to było dość dawono jeszcze przaed panem "prywaciarzem" i bardzo podobała mi sie taka wycieczka...Myśle także że to dobr lekcja histori dla np.gimnazjalistów i ludzi którzy sie historią lubują...A tak to tylko mury brama ta flaga antypatriotyczna i wszystko szczelnie zasłonięte...zero atrakcji... Polecam Łowicz jako miejsce wycieczki (jesli chodzi o moich przedmówców to Łowicz jest bogatym w miejsca ciekawe trzeba tylko ruszyć do biblioteki lub po jakiś przewodnik i wiedzieć gdzie szukac!!!Kupe pomników Katedra i inne kościoły rynek jeden bodajrze z 3 w europie itp. itd.)

2005-12-28  20:54 • asia z łodzi
uważam że zamek w łowiczu ma swoja historię i bardzo dobrze że ktoś zaczął o to dbać, mam nadzieje ze zostanie udostępniony dla zwiedzających .pozdrawiam

2005-12-22  15:48 • Na marginesie
Ruiny zamku byly b. malownicze , mozna bylo znależć boratynki i resztki palacowych kafli , szczegolnie na wiosne- teraz rzeczywiscie strasza brama,etc - mozna bylo oprzec ich zabezpieczenie ich o lepszy pomysl- ale pewnie zanika artystyczny smak łowiczan- no i pieniadze z Unii na zamek prymasowski zniszczony przez protestantow nigdy nie przyjda, choc odbudowa dala by prace bezrobotnym, ktorych pewnie nigdy nie zabraknie...

2005-11-23  06:04 • Jar
Witam. Panie Gronecki, kiedy udostępni Pan zamek?

2005-11-16  03:18 • Mieszkanka Łowicza
Muzeum żyje i ma się dobrze. Nawet bez frutimila można poślizgać po posadzkach w bardzo smiesznych kapciach.

2005-10-29  18:06 • Dexterek-wbrew pozorom dziewczyna :P
Heh... Główny argument to to że tam często przebywam w tym mieście czuję się wspaniale lepiej niż w swoim rodzinnym a ten zamek , twierdza jest jednym z budynków, który obecnie zostaje odrestaurowany przez nowych właścicieli jest bardzo osobliwy dla tego miasta. Myślę, że jeszcze długo tak pozistanie. :)

2005-10-14  18:47 • qmac
Fajnie że ludzie piszą o swoich spostrzeżeniach, natomiast wypada jednak sprostować jedną sprawę, otóż człowiekiem który zainteresował się zamkiem, a napewno jego ruinami jest Pan Wojciech Gronecki. Człowiek, który dziwnym cudem został przez los wytypowany na stanowisko "właściciela" ruin zamku w Łowiczu...dziwna sytuacja. Do dzisiaj wstęp na teren ruin zamku jest niemożliwy, a napewno utrudniony. Prywatny biznez = wstęp wzbroniony! A opisana przez internautę kwestia flagi do kropla w morzu.

2005-08-04  13:54 • pamparuch
*księżak* Z całym szacunkiem jeżeli Pan Gornecki miał gościa i wystawił jego flagę narodową to chyba tym bardziej powinien wywiesić naszą flagę narodową obok tamtej (o fladze UE nie wspomnę, ale od 1 maja 2004 i ją by należało wywiesić). Wywieszenie tylko flagi USA kojarzyło się bowiem racze ze zdobyciem tej fortyfikacji przez Stany Zjednoczone, a nie z gościnnością Pana Gornckiego.

2005-06-23  22:07 • księżak
Turecky a wiesz li to synu marny,że starym zwyczajem flaga państwa lub flaga z godłem szlacheckim nad zamkiem powiewająca to oznaka że gość jest nań przyjmowany? właściciel miał prawo flagę taką wywiesić, bo miał gościa! proste?Troche pokory i więcej oczytania życzę Turecky....

2005-05-19  11:38 • tom
Łowicz jest piękny

2005-03-22  19:20 • jarro
Witam. Z zamku jest fajny widok.

2005-03-14  21:27 • Sir,Jack z Wrzosowisk
Witam wszystkich miłosników Zamków iwarowni oraz Łowicza i okolicy!!!To prawda. Łowicz i zamek który jak juz wiecie prawie nie istnieje ma bardzo bogata historie. Szkoda że najświetniejsze jego czasy minęły:( Było by co oglądać. Tak, tak równał sie on z Wawelem!!! Niestety tak naprawde zamek zniszczyli sami jego mieszkańcy. Oczywiscie najpierw szwedzi, którzy wycofujac się z miasta wysadzili mury i zabudowania. Zreszta nie ma co sie bylo im dziwić. Budulec posłużył im do odbudowy domów z wojennenj pożogi. Szkoda tylko że Prymasi nie zaopiekowali sie zamkiem na poważnie po wojnie!!! Niejaki Radziejowski budował sobie Pałac w Nieborowie...Ale cóż to były juz inne czasy i budowle takie jak Zamki powoli wychodziły z mody. Tak to juz bywa. To co robi obecny właściciel...Hm mysle że zasługuje na pochwałę. Nie tak dawno zamek był tylko skupiskiem gruzów gdzie szło sie wypić winoi tb. Dawnej świetności nie da sie juz mu przywrócic. Ale swietność historyczna tak. choćby poprzez małą ekspozycję, plakaty, makiety itp. Oby tylko Pan Gronecki nie obwarował sie palisada na stale, nie dopuszczajac nikogo do ruin. Wtedy byłaby to porażka dla zamku i miłośników Historii> Ogólnie to zapraszam do Łowicza bo jest co w nim oglądać: Bazylika, rynki ( jeden nawet trójkątny) Muzeum, Ul. Zduńska. Tylko zanim się wybierzecie do Łowicza to toche o nim poczytajcie!!! Ważne aby go ogladać oczami przeszłości!!! Pozdrawiam

2005-03-09  01:12 • ober
Ja ostatnio pilem wóde pod zamkiem

2005-03-02  16:22 • ułom
beznadziejny przez wielkie B. Chała nic nie ma . Odradzam zwiedzać!!!!!!!

2004-10-27  20:08 • tr
do bani

2004-10-19  06:56 • danielufa
Moi drodzy, obecny właściciel, Pan Gornecki robi wszystko co możliwe żeby doprowadzić pozostałości po zamku do tego co możliwe. Jest to osoba znająca się na rzeczy i robi to co powinien... Pogratulować sukcesów i życzyć dalszej efektownej pracy.

2004-10-17  17:29 • michael
Też jestem z Łowicza :) Najbardziej razi mnie to , że z zamku pozostały same gruzy po tym jak go rozebrali w XIX wieku, żeby zbudować pałacyk Klickiego ...:[

2004-10-11  20:54 • Jarro
Witam. Jestem z Łowicza. Nasz zamek jeszcze kilka lat temu to była kupa gruzów porastająca krzakami, co prawda ogólnodostępna, ale w dalszym ciągu kupa gruzów. Znalazł się pasjonat, który postanowił zająć się ruinami. Otoczył zamek ogrodzeniem i zabrał się, w miarę posiadanych środków, do roboty. Za jakiś czas będzie mozna zwiedzac to, co odrestaurowano + jakąś ekspozycję. To co pobudowano wokół zamku może sie podobac mniej lub bardziej, nie są to jednak potworki, lecz budynki w jakimś stopniu nawiązujące do klimatu szacownych ruin. Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzania Łowicza.

2004-08-31  02:26 • Turecky
W lipcu nad zamkiem wisiała amerykańska flaga. ZGROZA!!! Obecnemu psełdo właścicielowi powinno odebrać się prawa własności!!!

2004-08-10  23:17 • Marek A.
Zamek, a raczej jego ruiny, nie wart jest niestety zwiedzania. Conajmniej od 40-tu lat nic tu nie zrobiono. Postawiono jedynie stalową bramę, która zagradza swobodny dostęp do środka tym, trórzy jednak skuszą się i zaryzykują skaleczenie nogi o rozbitą butelkę lub wdepnięcie w g... . Taka jest niestety prawda. A szkoda bo Łowicz ma ciekawą historię choć przytłumioną nieco przez folklor łowicki: pasiaki itp. . Zainteresowanym polecam wycieczkę po mieście jak również do miejscowego muzeum (Stary Rynek), które nie wiem czy jeszcze ale było swego czasu oddziałem Muzeum Narodowego w Warszawie.

2004-07-13  22:47 • Wietel
Ja sądzie, że ta wspaniała osoba zajmująca się budowaniem tych ruin w okół zamku nie ma gustu i brak jej koncepcji na zagospodarowanie tej kupy gruzu

2004-05-31  21:44 • jaruci
Uważam że zamek był miejscem ważnych wydażeń w okresie bezkrólewia i nie był zdobyty przez Szwedów. Oczywiście był siedzibą Arcybiskupów i pełnił role siedziby głów Państwa. W swiom okresie był uważany na równi z Wawelem i Zamkiem Królewskim. Pozdrawiam Janek

2004-05-21  14:58 • Katasia
Argumentacja? Jak ktoś już wcześnmiej napisał "bo tu mieszkam". W końcu to zabytek, który w pewnym stopniu reprezentuje nasze miasto i powinno się zadbać o niego. W obecnej chwili są wykonywane prace "porządkowe" ale to i tak ciągle mało.