Zamek w Lidzbarku Welskim

(Lidzbark Welski • Luthbork • Liantenberg • Lautenburg)

2009-02-26  20:36 • Imię/nazwisko/nick
Hallo , soeben habe ich mir ihre Texte übersetzten lassen und muß. als Historiker feststellen, dass Sie ganz schön die Fakten verdrehen und die Geschichte, na ja, polonisieren. Bitte hören Sie damit auf ! Die Wahrheit wird so wie so Siegen. Man muß nicht interessierte Menschen diesbezüglich belügen und irritieren. Das Land haben Sie ja vorläufig jetzt. MfG von Lautenberg najpierw trzeba wygrać!!! a później rozróżnić prusów od prusaków spod Magdeburga&albo wybrac się do BRACI zza Łaby - tam wyjaśnią co to miłośc do ojczyzny

Lidzbark
2008-10-22  22:59 • Dominik Małkowski
Jestem Lidzbarzakiem ok 12lat ;d.. Bo mam 12lat Uwazam, ze jest to bardzo ładne zabytkowe miasteczko tak jak np: Kościół rzymskokatolicki pw. św. Wojciecha z 1752 r. Figurka św. Jana Nepomucena nad rzeką Wel z 1802 r. Kościół ewangelicko - augsburski z 1829 r. wraz z domem kancelaryjnym z tego samego okresu Gotycka baszta zamkowa z XVI w., w której odkryto resztki polichromii Magazyny zbożowe z końca XIX w. Budynki Szkoły Podstawowej nr 1, Urzędu Miasta, garbarni, rzeźni, gazowni, dworca kolejowego, kamieniczki secesyjne z przełomu XIX i XX w. Dwie wieże wodociągowe z 1909 r. Budynek Biblioteki Miejskiej itp Zapraszam na nasza strone www.lidzbark.pl Pozdrawiam i zapraszam do nas !

Tytuł Publikacja
2007-02-23  02:11 •
Informacje o zamku lidzbarskim można znależć w - "LIDZBARK I OKOLICE W LEGENDACH, PODANIACH, PIEŚNIACH I PRZYSŁOWIACH LUDOWYCH" autorstwa EDWARDA KLEMENSA I LIDII KROSKOWSKIEJ- OSTROWSKIEJ, Żuromin 2005 r., wyd. Courier.

Tytuł Marek Bart
2007-02-20  17:24 •
w tym domu mieszkał mój kolega z klasy. razem na tej ulicy się bawiliśmy w dół tej ulicy mieszkał Paweł oleks... , Wyjechał po skończeniu 8 klasy do Olsztyan do szkoły fajnie bbyło by się spotkać z kolegami z tamtych lat

2007-02-20  17:16 •
Ej ja tam mieszkałem to całkiem fajne miasto tylko trochę zaściankowe

2006-07-17  00:35 • krus
bród, smród i ubustwo

2006-07-01  03:08 • przemiks
Byłem tu dwa razy w 1998 i 1999 r. ile bym dały zeby jeszcze wrócić, super miasteczko, przepiekne miejsca i outstending memories, poprostu rewelacja, pamietam międzyinnymi drogę do "nikąd" msc. Zdrojek a dalej ... koniec świata, koniec drogi ;-)))) padłem ze smiechu i z roweru, to były czasy

2006-06-25  05:12 • vL

2006-06-25  03:11 • Mirek Wewsołowski
Piękne miasto, do którego mam wielki sentyment. Tu urodzili sie moi rodzice(ja nie), jako dziecko spędzałem tu wakacje. Teraz kiedy tylko mogę przyjeżdzam do Lidzbarka, a mieszkam aż w Szczecinie. O zamku i wzgórzu zamkowym poraz pierwszy słyszałem od dziadka. Szkoda, że z budowli nic nie zostało, dodałoby temu miastu jeszcze więcej uroku i przysporzyło miłośników.

2006-04-16  00:54 • tata heniutek
Mozna sprawdzic ,,urodzilem ,, sie w tym domu ,mieszkalem na pierwszym pietrze ,calkiem na gorze mieszkala pani Zawadzka ,na przeciwko Pani Paczkowska ,obok moja ciotka pani Berkowicz na parterze pani KOrszowa ipanstwo Skuza . To jest moj ukochany dom iMoje ukochane MIASTO

2007-02-20  17:18 •
mieszkałeś w tym domu czy wchodziło się przez rą bramę bo mój dziadek mieszka po drugiej stronie ulicy

2007-02-20  17:22 •
a pamiętasz tą piwnice zanim wyremontowali zamek. Pamiętam że było tam dużo syfu, krążyły legendyu że były tam podziemia i można było przejść pod kościów i aż do rzeki

2006-03-13  22:25 • jjj
Ostatnio w tygodniku działdowskim jkis wółkowski napisał ,ze w Lidzbarku nigdy nie było zamku!!1 Debilstwo - przecież każdy wie, że był!!!

2006-01-25  02:15 • Andrzej
Miło poczytać o rodzinnym miescie, choć bardzo dawno wyjechałem...

2007-02-20  17:19 •
kiedy wyjechałeś z tego mista bo ja chyba już zapomniałem a do której szkoły chodziłeś bo ja do jedynki.

2005-12-17  19:54 • ana
romantyczne i pelne uroku,niepowtarzalny klimat i ludzie

2005-05-24  19:24 • JANUSZ
Urodziłem się w tym mieście i nie wyobrażam sobie,aby mogło być inaczej.Sliczny kościół sw.Wojciecha,przepiękna postać patrona w ołtarzu gł.nawy,ulica Stare miasto z dziwnym swoim,własnym klimatem,małomiasteczkowym i oczywiście jezioro z przyległym,rozciągającym się nadbrzeżem parkiem.Kocham to miasto,chociaż już w nim nie mieszkam,pozdro dla Lipowej,tam chodzą najładniejsze dziewczyny na świecie.

2005-04-19  16:59 • banita
jest niepowtarzalne,ma to coś.

2005-01-09  21:26 • czarny
Extra miasteczko w którym chętnie spedzam wakacje.Tam spotkałem swoja miłość.

2004-08-03  22:17 • Leon
Ja sie w tym Domu urodzilem i mieszkalem najlepsze moje wspomienia sa zwiazane z tym Domem itym Miastem .Jak jestem w Lidzbarku pierwsze kroki to moja Burghale cmentarz mam tam Matke i potem spotkanie z Tadziem Paczkowskim jest Koscielnym i powrot do drugiego Domu.

2004-04-18  01:19 • biboydarek-Lidzbardzak
Jest jedyny w swoim rodzaju.Nieznajdziecie takiego drugiego!!!!

2004-02-01  04:15 • dylan
szkoda mi bezpowrotnie sraconego dziedzictwa kultury, poz atym mam sentyment do tego miejsca i szukam o nim informacji.

2007-02-23  01:28 •
Więcej informacji o zamku lidzbarskim można znależć w książce pt:"Lidzbark i okolice w legendach, podaniach, pieśniach i przysłowiach ludowych" autorstwa Edwarda Klemensa i Lidii Kroskowskiej-Ostrowskiej, Żuromin 2005r. Jest tam opis rekonstrukcji zamku E. Klemensa oraz szkic wykonany przez Justynę Michalską. Szczegóły na stronie 43 w tej książce.

2007-02-23  01:36 •
Zamek krzyżacki w Lidzbarku został zbudowany w latach 1306-1337, a rozebrany w latach 1762-1765. Kaplica zamkowa prawdopodobnie znajdowała się na miejscu kościoła św. Wojciecha, gdzie sam kościół mógł być wzniesiony na jej fundamentach.