Zamek Homole w Ludowem

(Ludowe • Homola • Homole • Hummelschloss • Lewin Kłodzki • Landfried • Gomole)

Do zamku Homole
Karol Fryderyk Mosch: Wody mineralne śląskie i hrabstwa glackiego. Wrocław 1821

Wyszedłszy z łazien do Gummelschlosz idzie się drogą przez miasto coraz dalej w górę, skąd się całe miasto Reinerz odkrywa, a wkrótce postrzega się przed sobą zwaliska starych murów na wysokim pagórze. Droga równa prowadzi z wolna wędrownika na spadzisty, miejscami goły, miejscami drzewiną pokryty krężel góry, aż się nareszcie przybywa na jego w powietrzu utkwiony koniec, gdzie się znajdujemy wśród pozostałych szczętów wieży i murów rozwalin.
Dawny zamek Hummelschlosz, od czeskich swoich fundatorów nazwany Homole (zdawałoby się po polsku nazywać Hamulcem), był także przez Niemców nazywany Landfriede. Podług twierdzenia dziejopisa nazwiskiem Hajek należał on do liczby 258 główniejszych zamków czeskich i był posiadłością familii Kaufungów, którzy się tam rozbojem po drogach bawili. Około 1427 roku musiał go niejaki Mikulasz Trczka za 1000 kóp meisseńskich nabyć i podobnież się trudnić w tych stronach rozbojem i łupiestwem. W kilka lat później w roku 1433 uzbrojeni obywatele wrocławscy i szweidniccy zabrali stad w niewolę margrabiego Piotra Polaka i odtąd też łotrostwa i rabunki w tych stronach ustały.
Będąc na górze pod zamkiem otwiera się przed oczyma wspaniały widok ponad szczyty Reinerz w daleka przestrzeń hrabstwa, a potem przez wysoką pomiędzy górami ulicę w dalekie Czech niebieskawe niwy i lekko mgłę powleczony Olbrzymich Gór łańcuch. Ale daleko jeszcze piękniejszy i obszerniejszy można mieć widok z zielonej góry bardziej ku Czechom posuniętej, która dokoła grono chat wieńczy, a wyższością swoją jeszcze sam Hummel przenosi. Tu dosyć gęsto rośnie piękna Gentiana ciliata.