Zamek w Lesku

Legenda o Czarnej Damie

Mówi się, że Duch Czarnej Damy przywędrował do Leska z Sobienia wraz z Kmitami, kiedy przenieśli tu swą siedzibę.
Jak wieść gminna niesie, jest to duch małżonki jednego z Kmitów. Po śmierci ukochanego męża, który zginął za ojczyznę, podczas wyprawy wojennej, przywdziała czarny strój na znak żałoby. I nigdy już się z nim nie rozstawała.
Niedługo później podczas oblężenia zamku w Sobieniu wybuchł pożar. W płomieniach zginęła wdowa po Kmicie.
Później wielokrotnie widywano jej ducha spacerujacego po ruinach zamku w Sobieniu do czasu przeprowadzki.
Niektórzy utrzymują, że między Sobieniem a Leskiem jest podziemne przejście. Podobno Czarna Dama często tamtędy przechodzi z zamku do zamku.