Zamek w Lelowie

Nazwy podobne do Lelów:    Lec ·

nLokalizacja zamku na mapie Polskia prawym brzegu rzeki Białki istniał kiedyś zamek królewski. Znajdował się na północ od skarpy, na której było miasto. Według przekazów Janka z Czarnkowa zamek wzniósł Kazimierz Wielki podczas zmiany lokalizacji miasta, które niegdyś znajdowało się razem z grodem na terenie obecnej wsi Staromieście. Działo się to w pierwszej połowie XIV wieku.
Zamek stał na wzgórzu gdzie obecnie jest cmentarz. Prawdopodobnie miał wieżę, wzniesiony był na planie regularnym. W ciągu wieków XV-XVII uległ zapewne pożarom razem z miastem. Lustracja z 1662 roku opisuje zamek jako niszczony
Zamek w Lelowie
i opustoszały, później został przez starostę M. Rupniewskiego odbudowany. W 1789 roku w zamku mieściła się kancelaria starościńska, ale już na początku wieku XIX zamek był ruiną, którą rozebrano w latach 1804-1805.
Zamek w Lelowie - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Lelowie - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Lelowie - Drzeworyt według rysunku Bolesława Olszowskiego, Tygodnik Illustrowany 1876 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Lelowie - Ruiny zamku w Lelowie w 2 połowie XIX wieku, rys. Robert Kubiszyn, zaczerpnięte z: R.Krajewski, R.Kubiszyn 'Orle gniazda i warownie jurajskie', Warszawa 1997