blankŁęki Górne - English version

Zamek w Łękach Górnych

Renovacja dworku!
2009-06-26  21:44 • Imię/nazwisko/nick Nature
No tak moi mili pañstwo, chyba nikt o tym nie wie ale nowi wlasciciele zgarneli niezla kase od pañstwa na odnowienie tego wlasnie dworku. Zatwierdzono im 152 000 zl w tym oto programie: Program ?Dziedzictwo Kulturowe?, priorytet 1 ?Rewaloryzacja zabytków nieruchomych i ruchomych?II nabór wniosków ? 31 maja 2008 No i co teraz Leczanie na to? Jest to naprawde nie do zniesienia ze tak sie dali zrobic na glupków.

2009-05-27  03:41 • Mistery
Szlak mnie trafia jak se pomyśle że ten dworek został sprzedany, i ze mieszkańcy nie walczyli o to zeby zrobić z tego naszego dworku zabytek do zwiedzania. Nie wiem też dlaczego zamurowano wejście do podziemi pod kaplicą, gdyby zrobić z tego atrakcję turystyczną to podziemia byłyby jedną z głównych atrakcji, tyle o tym legend, o tym że gdzieś tam są ukryte klejnoty pierwotnych właścicieli... Moja babcia jak była dzieciem przyjeżdzała tam na kolonie. Gdyby mozna było złozyć dotację na dofinansowanie do UE, Łęki by na tym skorzystały... A teraz to i tak po ptokach. A już w ogóle kurwica mnie bierze, jak se pomyśle że nasza duma Łęk, poszła za jedyne 500 tys. zł !!!

tajemnicze przejscie
2009-04-12  20:21 • Giba
witam, obecnie pracuje przy odnowie tego budynku i juz troche go znam..ale nie moge odkryc tych tajemniczych przejsc..czy ktos mi moze powiedziec czy one wogole sa a jak tak to gdzie?

renowacja
znam - obiekt przechodzi obecnie gruntowną renowację , więc chyba jest dobrze

dworek ariański sprzedany za bezcen
2007-01-11  07:22 •
niestety dworek dzis jest własnoscią prywatną pod koniec listopada przetarg wygral biznesman z Debicy na dodatek kupił go od starostwa powiatowego w debicy za uwaga tylko 0,5 mln PLN dla porównania tyle kosztuje srednio wykonczony dom pod Debicą rada powiatu wyraziła zgode na taką sume na ostatnim swoim posiedzeniu kadencji w 2006r. tak wiec spieszmy sie obejrzec niepowtarzalny dwor arianski zabytek 1 klasy i otaczajacy go wspanialy park zanim otoczy go jakis dwumetrowy mur ze straznikami albo zostanie sprzedany i przekazywany zrak do rak i dalej bedzie niszczal tak jak dworek w sasiednim Zwierniku ktory ostatnio nalezał uwaga do nadwornego kapelmistrza ksiecia Liechtensteinu i jak narazie jeszcze stoją boczne sciany a dwor w lekach jest naprawde niepowtarzalny tu rozwijal sie ruch arianski zwiazany z postacią Stanislawa Lubienieckiego ktory zalożył tu drukarnie ale ze wzgledu na swoje wyznanie musial wybierac albo przejsc na katolicyzm albo wyjechac zagranice no i wybral to drugie ogladajac dworek trzeba zwrocic uwage na piekna attyka na szczytach a wewnątrz znajduja sie podobno piekne XIX wieczne polichromie przy alei dworskiej stoi kaplica sw Jana Nepomucena ale jeszcze ciekawszy jest kosciol sw Bartlomieja z 1484 roku ale to juz osobna historia tak wiec zapraszam do Lek Gornych kolo Pilzna

ktokolwiek moze pomóc!!!!
2006-11-20  02:53 •
witam wszystkich zainteresowanych , chciałam zasiągnąc informacji o tym własnie dworku , poniewaz pisze prace mgr na jego temat ,konkretnie jego mozliwej przebudowy , adaptacji do nowych celów . Nietsety konserwatór nie posiada rysów historycznych tego dworku , musze sie wiec wybrac do Łęk ( jestem z Rzeszowa) tylko nie wiem gdzie i czy ktokolwiek zna historie od poczatku jego powstania az do teraz , ( gmina?? )jesli ktokolwiek byłby chetny zeby mnie oprowadzic albo cokolwiek opowiedziec lub zna jakas literature w której jest cos o dworku podaje maila: ewelinadrzal@poczta.onet.pl , z góry dziekuje bo sądzac po postach dworek ma niesamowita historie , a te przejscia podziemne, nie znalazłam o nich wzmianki z żadnej ksiązce z góry dziekuje i pozdrawiam

2006-06-04  02:21 • mimoza
czy tu chodzi o lęki górnę koło tarnowa w powiecie dębickim?

2006-06-02  22:45 • Sofia
Wiecej informacji na temat dworku w Lekach Górnych Moc pozdrowien

2006-04-08  02:31 • staszektu
Też tam byłem. Szkoda że jest tak wszystko zaniedbane. Wieś również.

2006-02-26  22:41 • edwige
Mysmy tez mieszkalismy w Lekach. Chcemy zorganizowac wyprawe,zeby sprawdzic czy te podziemne przejscia naprawde istnieja.Kto jest chetny niech sie zglosi.Czy nie boicie sie duchow i mocnych wrazen....????

2006-02-08  18:06 •
Tak sie składa że też mieszkam w tej miejscowości gdzie znajduje sie ów zamek i uważam że jest to naprawdę piekna budowla, szkoda tylko że niewiele osób to piekno dostrzega : Dworek powinien być poddany renowacji podobnie jak otaczający go park z licznymi pomnikami przyrody, jeżeli nikt nie podejmie sie tego zamek oraz park stracą cały swój urok!!

2005-05-27  06:51 • kaska
Chce podzielićsie z wami informacjami o tym niesamowitym budynku jakim jest ten zamek.Otóż mieszkam w miejscowości w której sie on zajmuje. Co prawda dzisiaj jest to ośrodek zdrowia. Ale przedtem znajdowała sie w nim kaplica i potajemne przejscie do głównego kościoła. Znajdowało sie tam również gimnazjum ale to już za czasów Artwińskich.

2005-05-27  02:37 • kaska
Jest to zamek z wieloma tajemnicami które mo żna odkryć

Bardzo prosze
2005-05-25  00:08 • Kaśka
Bardzo chciałabym aby przesłałby mi pan legendy o zamku Toporczyków w Łękach Górnych. Bardzo prosze o niezwłoczne poinformowanie mnie czy pan cos takiego posiada.Bardzo prosze. Z poszanowaniem. Kaśka...prosze przesyłać na adres kaska_bar@interia.pl PROSZE!!!!!!!