blankKwidzyn - esk verze

Zamek w Kwidzynie

(Kwidzyn • Marienwerder)

MOJA RODZINA POWIĄZANA JEST Z KOŚCIOŁEM ZAKONAMI I DLATEGO ZARZĄDZAMY MNIEJ LUB WIĘCEJ MARA

Kwidzyński zamek
Urodziłem się w Kwidzynie,wychowałem się w cieniu i zapachu gotyku.Zamek i katedra zawsze były piękne,zawsze lubiłem tam być i wczuwać się w klimat minionych wieków.Od 35 lat nie mieszkam w Kwidzynie.Ale na zamku czas stanął w miejscu.Nic się tu nie zmieniło od 1966 roku.Pustka i szarość.Głupota?Brak wyobraźni?A może spokojna posadka kustosza,który powinien pracować na cmentarzu i podlewać kwiatki.A może kustosz traktuje zamek jako swoją własność i nie życzy sobie turystów i innych atrakcji.

2007-11-06  21:36 •
Mam rodzine w Kwidzynie i co rok przyjerzdzam do tego pięknego miasta zamek jest poprostu super extra

2006-08-13  01:14 • solza
Nie wątpliwie zamek w Kwidzynie należy do ścisłej czołówki zamków w prusach . Aczkolwiek mało kto wie że w pierwszym okresie Podzamcze (jakieś 10km na południe od Kwidzyna ) było pierwszą lokalizacją zamku. Ciekawe również że pozostały tam ślady tej warowni. Polecam w Kwidzynie również katedrę i przepiękne płyty nagrobne. Bo o organach i ich dźwięku nie wspomnę.

2005-10-07  02:23 • Takijeden
Ten zamek jest naprawde interesujący, szkoda że tak go zniszczono. Chciałbym zobaczyć go jak był w pełni rozbudowany i jakie tam były extra rzeczy, np. lochy , miejsce tortur i inne. Chciałbym poznać wszystkie krzyżackie "myki".

2005-04-16  05:52 •
Zamek stanowi niewatpliwie duza atrakcje turystyczna, jednakze zarzad sprawujacy "pieczolowicie" nadzor nad twierdza nie robi nic aby porawic wizerunek miasta. Drobna sugestia dla kustosza. Moze warto by sie wybrac za granice i podpatrzec jak sie robi pieniadze na zamkach zachowanych w o wiele gorszym stanie niz niniejsza twierdza z najwyzej usytuowana latryna w Europie. Tak czy inaczej ciesze sie ogromnie iz z sal zamkowych zniknela ekspozycja ptasich jaj i wypchanych zwierzat, ktora przez lata cale towarzyszyla moim wycieczkom do muzeum zamkowego. Niestety znikniecie tejze ekspozycji wcale nie ma wiekszego wplywu na wizerunek zamku. W dalszym ciagu jest to nudna, beznadziejna, niewarta ponoszonych kosztow wyprawa. Z szacunkiem Tomasz Chadzynski

2004-09-27  23:19 • adam
nie ma porównania-jest extra

2003-09-10  23:37 • Luka
Bardzo ciekway przez swoją "specyfikę" w postaci "gdaniska"

2000-08-14  20:44 • Frykos
Jest to najpiekniejszy zamek jaki dotychczas widzialem. W przeciwienstwie do Malborka posiada wspaniala sale tortur. Nieprawdopodobny klimat!!! :)

2000-08-14  20:41 • Jimmy
Pochodze z Kwidzyna, wiec.... sentymenty. :)

1999-11-23  01:01 • joanna
dlatego, że mieszkałam w Kwidzynie przez wiele lat i pewnie kiedys tam wroce; a z zamkiem wiaze sie duzo moich wspomnien! mysle, ze brakuje najladniejszego zdjecia zamku kwidzyńskiego - nocą, kiedy jest fantastycznie oświetlony! dla mnie jest najladniejszy!

1999-02-21  03:37 • jater
cud owczesnej architektury

1998-08-15  05:33 • quendi
zaden inny zamek w Polsce nie ma tak oryginalnie poloczonego gdaniska z katedra

1998-08-15  04:37 • Yerzy
uwazam , ze mimo , ze jest mniejszy i mniej okazaly niz zamek w Malborku pod wieloma wzgledami przewyzsza wyzej wymieniony. chociazby atrakcyjniejszym polozeniem . Ponadto , pochodze z Kwidzyna :-)) pozdrawiam

1998-04-23  20:45 • fuzer
Ten zameczek jest pelen uroku, a poza tym gdzie zobaczysz tak zaczepistego niedzwiedzia? ... no i motylki.

1998-04-20  23:49 • *
Swoj glos odaje na zamek w Kwidzynie dlatego, że jest równie piękny jak zamek w Malborku, a tak mało znany. I nie chodzi mi tu tylko o zamek. W samym Kwidzynie zachowało się sporo innych ciekawych budowli. Calosc tworzy niesamowite wrazenie. Tak jakby czas stanal w miejscu. Szkoda tylko, ze miedzy tymi wspanialymi budowlami powyrastaly kwadratowe i zarazem brzydkie budynki. Szkoda, ze nie mozna zatrzymac czasu.........

Mały, ale dosyć przyjemny. Trochę przytłumiony przez zamek w Malborku. Warto go zobaczyć.