Zamek Książ

(Książ • Fürstenstein • Wałbrzych-Książ)

Z zewnętrz zamek piękny,pewnie w środku też kiedyś taki był,dopóki nie został rozszabrowany przez krasną armię po II wojnie światowej.Centrum Wałbrzycha niebrzydkie(rynek),ale peryferia-koszmar i totalne zaniedbanie-a mogłoby być inaczej,bo to przecież miasto,do którego przyjeżdżają turyści.

OFERTA ZAMKU W KSIĄŻU?
2006-01-13  07:43 • kazuzak
Witam. Piszę pracę o ofercie turystycznej zamku w Książu k/Wrocławia. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Co i dla kogo, za ile i na jakich warunkach oferują? Piszcie na katerinka_1982@o2.pl Dziękuję. Pozdrawiam.

2005-08-19  18:29 • Kokosza
Bywam tam niemal co tydzień od paru lat i do tej pory nie znam zamku do końca. To jedna wielka zagadka! A ten park!! Substytut samego zamku dla zawziętych miłośników natury (i tajemnić ostatniej wojny;) ).

2005-07-29  21:44 • wilds
Jak miałem jakieś 10 - 15lat odwiedzałem Ksiaż ze trzy razy. Wrażenie było tak porunujące, że ciągle wspominam te chwile. Zamek jest położony w niesamowitym miejscu, widoki są świetne. Sama atmosfera jest jakaś tajemnicza i to właśnie przyciąga. Bardzo polecam.

2005-07-28  02:02 • Diana
Ja byłam kiedys w Książu ale byłam mała i nie wiele pamiętam. Natomiast mam za parę dni zamiar odwiedzenia tego pięknego zamku:). Pamiętam jakie wrażenie wywołała na mnie historia księżnej Daisy, pamiętam także jej portret jak się wchodzi po schodach na piętro mozna go zobaczyć. Mam nadzieję, że jeszcze tam jest:)

2005-07-15  03:36 • irez
zamek jest super!!!za to ta strona www do bani cwaniacka i bardzo komercyjna jesli ktos chce,to za friko dysponuje cala masa zdjec Ksiaza moje GG.6830639

2005-05-03  04:48 • Artur
ten zamek nie jest największy w Europie ani na świecie,jedynie na Śląsku.robi wrażenie.

2005-04-13  14:41 • justi
zamek książ jest super a szczególnie rycerze i damy

2004-12-29  05:36 • Damian
Zamek jest jednym z najpiękniejszych zamków w Polsce, a może i na świecie. Nic dziwnego dlaczego ktoś z ,,Wyprawy Robinson" wybrał go na jej zakończenie.,,Wybudowali Polacy, upiększali Niemcy".Ciekawe ile kosztuje...

2004-11-05  01:22 • Axe
Das tugen af strugen!

2004-07-21  06:27 • ANNA
jeden z najpiekniejszych obiektow w Polsce

2004-07-14  22:48 • BONNIE
To naj - naj - naj - piękniejszy zamek - największy w Europie- położenie zamku bezkonkurencyje - wszystkie inne niech się chowają - jestem tam co roku - a nawet 2-3 razy w roku i za każdym razem odkrywam go na nowo - głosuje za dwiema łapkami na KSIĄŻ

2004-03-05  05:51 • Lotek
jeden z piekniejszych zamkow w polsce !!!!!!!!!!!

2003-07-14  02:54 • daniel
fantastico

2000-11-09  20:31 • normix
Bo jest przepiękny, położony na górze i marzę o tym, żeby go w końcu zobczyć na własne oczy.

2000-11-03  15:07 • lc
Jest super!!!! Pieknie polozony na skale, no i jego mroczna historia...

2000-11-01  19:57 • Robert
Glosuje na ten zamek ,bo bedac dzieckiem czesto mnie ojciec tam zabieral zeby poznal troche chistorji o Polsce,wiec przez kilka dni bede sie zajmowal chistorja zamkow w europie. No i bede sie wybieral do Zamku Ksiaz zeby go jeszcze raz zobaczyc i zwiedzic no i pokazac kolegom z pracy bo sie tez chistorja zajmuja. Interesuje mnie tez chistorja zamku Ksiaz za czasow drugiej wojny swiatowej.

2000-10-18  15:05 • marex
Bardzo piekny zamek w bardzo pieknych okolicach......te widoki

2000-10-07  07:11 • Piotr
Zapomniałem dodać, że niegdyś należa- łem do Drużyny Rycerskiej Zamku Książ, która działa od kwietnia br. Zabawa była niezła i wiążę z tym miejscem niezapomniane wrażenia.

2000-10-07  07:01 • piotr
Zamek sie sypie ale to nie jego wina. Właśnie za to,że jest zapomonany oddaję aż trzy głosy na raz. Historia tego zamku nie może być pominięta ,borykał się on przecież z tak wieloma problami co zresztą przyczyniło się do bogatego kalendzrza wydarzeniowego. Zamek nie ma statutu muzeu wowbec czego nie jest dofinansowywany i właśnie dlatego wygląda tak,a nie inaczej.I również dlatego zasługuje w końcu na zainteresowanie. Piękne nie tylko wnętrza ma ten zamek ale również okolice,które są nader roz- ległe.

2000-09-22  20:58 • Raagoon
VVV ! Bylem, zobaczylem, zakochalem sie w tym zamku !

2000-09-09  22:59 • neo14
bo jest naj naj bardziej ladny i tajemniczy, do tego ladnie polozony. Bartek

2000-08-27  00:45 • Frodo
Po pierwsze.Tak położonego zamku długo szukać,nie tylko w Polsce ,ale i Europie. Po drugie.Niesamowite widoki i otczenie. Po trzecie sentyment. Kto nie był niech żałuje.

2000-07-24  21:22 • wm
Największa kubatura w Polsce, historia nie zaściankowa, ale europejska, klimat porozumienia polsko-niemieckiego, bo przecież to jeden z Hochbergów, właścicieli zamku, walczył w siłach RAF w czasie II wojny.

2000-07-11  21:57 • qmak
To najlepszy zamek w całej polsce ;) Kto tam nie był niech żałuje. Położony jest wśród super lasków parków itp. Ogólnie cool. Niedaleko niego są ruiny starego książa... polecam

2007-02-18  05:53 •
Oj qmak'u , qmak'u... Nie cool, tylko powiedz, że Ci słów brak. Nie wszystko to cool, fajn, dokładnie, super etc. Rozwiń listę synonimów i fantazjuj...Polish pleaaaaase.

2000-06-19  22:17 • Radek
najwiekszy, swietny park dookola, duzo szlakow etc. Swietne widoki, mozna pojezdzic konno .... Szkoda tylko, ze sie sypie, ale coz...

2000-06-18  18:14 • mecuian
Moim zdaniem najwspanialszy zamek. Jego polozeniem i wspaniala budowa a szczegolnie jego okolice wsrod tak bardzo duzej konkurecji wlasnie Ksiaz jest na samym czele.

2000-06-13  02:55 • mark
bo jest fajny choć już sprzedany

2000-06-04  19:45 • gocha
Bo bylam tam raz i w deszczu wygladal slicznie.

2000-02-24  20:56 • Monika
Bo kocham ten zamek! Jest wspomnieniem mojego dzieciństwa. Spędziłam je w Świebodzicach nieustannie uciekając w okolice Książa. Byłam tam królową, więźniem, złodziejem, zagubionym wędrowcem ...

2000-02-02  20:57 • mark
Bo to jest jeden z najpiękniejszych zamkow w Polsce, a na pewno jest najpiekniej polozony.

1999-09-09  19:40 • Leoś
Bardzo podoba mi się jego położenie, wygląd i tajemnicze historie związane z II wojną światową.

1999-08-20  22:11 • sliwka

1998-12-02  04:22 • *
najpiękniejsze otoczenie.Tylko ten kto przeszedł pieszo otoczenie Zamku Książ i Starego zamku Książ,ten dopiero może docenić wspaniałość tego zamku.

1998-04-22  07:47 • marek
Bylem tam tylko raz, ale zrobil na mnie niesamowite wrazenie. Wspanialy !!!

1998-04-22  07:34 • ROBERT
Olbrzymi, najpiekniej polozony zamek w Polsce. Wiele tras spacerowych, rowerowych i wspinaczkowych.

1998-04-18  17:36 • WJP
To jest zdecydowany top mojej zony. I moj chyba tez. Czyli dwa glosy. Wspaniale polozony, piekne ogrody, sale, itd... No i tam bylem juz trzy razy... Choc trzeba przyznac ze raczej palac niz zamek Pytanie.. Czy mozna glosowac na inne zamki- mala wlasna lista przebojow? Wladek