blankKryłów - English versionKryłów - Česká verze

Zamek w Kryłowie

Najciekawsze jest to.Jak ten zamek wyglądał w swoich czasach.

potzrebuje wszystkich informacji na temat ruin tego zamku i wszystkich informacji o walkach w lasach w tej miejscowości pod czas II wojny światowej 511309779

2008-03-07  02:17 •
Kryłów to piękna miejscowość szkoda że nikt nie dba o ruiny zamku.

j/w
2006-11-21  02:25 •
Cieszę się, że na zamku teraz coś zaczyna "ruszać"

2006-06-05  23:08 • f.. my gmina
co robi gmina dla zamku??? nic!!! ktoś powinien za to beknąć - chodzi przecież o jedyny taki zamek w województwie a jeden z nielicznych w Polsce, czy w Europie.

2006-03-21  20:41 • Wiolek
Zamek kryłowski jak i cała okolica są bajeczne. Prawdziwie romantyczne krajobrazy, w których oraz przy których mozna się zakochać. tak było w moim przypadku. Mój prawie czteroletni związek zacząl sie właśnie tam, na ławeczce pod ruinami zamku, przy blasku księżyca. Tą osobą jest wypowiadajacy się wcześniej Dodo, do którego apelu się dołączam:JEŚLI NIC SIĘ NIE ZROBI ZAMEK ZNISZCZEJE. Myślę, że piękno takich własnie regionalnych skarbów powinno znaleść szczególne zainteresowanie Polaków-sarmatów.

2005-10-31  18:56 • oliwka
Ruiny zamku w Kryłowie są oznaką przemijającego czasu, lekcją historii a w obecnej chwili braku ludzkiego zainteresowania. Szanujmy to co nasze.

2005-06-30  22:03 • mary
Kryłowski Zamek jest super. Wiąże się z nim wiele historii z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak jeszcze około 10 lat temu można tam było spokojnie wejść bez schylania się i bez obaw, że się zawali. Ale i teraz naprawdę warto zobaczyć ten zamek chociażdziś są już tylko jego ruiny. Mimo to jest cennym zabytkiem Kryłowa.

2005-06-12  00:01 • matiz
super zamek przyjade na wakacje

2005-03-23  19:27 • org.Tomasz
Bywam w Kryłowie dość często, zazwyczaj też staram się odwiedzić te zacne ruiny i jestem zmartwiony, bowiem zabytek z roku na rok zapada się w głąb podmokłej ziemi. To, co wielu nazywa podziemiami, jest w rzeczywistości parterem "pałacu narożnego", zaś podziemia są niedostępne... Znam miejsce, w którym jeszcze 40 lat temu można buło dostać się do nich, jednak teraz niestety, jest to niemożliwe... Co roku zamek zapada się coraz głębiej, zaś za jakieś 100 lat może pozostać po nim jedynie kupa gruzów, bowiem nikt nie konserwuje ruin. Woda wnika w pęknięcia murów, mróz je rozsadza, podmokły grunt pochałania powoli "świadka historii"... Więcej o Kryłowie znajdziecie na http://krylow.rar.pl , gdzie również zamieszczone są zdjęcia tegoż zabytkowego obiektu.

2005-03-14  21:36 • Dodo
KRYŁÓW - zamek Ostrorogów został wzniesiony na wyspie w ramionach Bugu. jest to zamek najdalej wysunięty na wschód. jedyny ponoć taki w POLSCE a zapewne bardzo rzadki w całej Unii Europejskiej. Mury zachowanego największego bastionu są grube na 3 metry, zbudowany z czerwonej cegły malowniczo wtapia się w bardzo atrakcyjną okolicę. Nie każdy wie, że skarpa od strony kościoła została częściowo usypana ręcznie, a zaprawę zrobiono minn. z jajek kurzych. Widziałem rekonstrukcję zamku z czasów jego świetności - wnioski? bardzo, bardzo imponujący zamek. mam jeszcze nadzieję, że ktoś się tymi ruinami zajmie, gmina nie ma pieniędzy. jedyny ratunek to :ZAŁOŻYĆ STOWARZYSZENIE SPOŁECZEŃSTWA NA RZECZ ZAMKU W K-R-Y-Ł-O-W-E

2003-12-15  20:07 • glazek777
ten zamek jest cudowny .praktycznie sie na nim wychwalem to jest moje ulubiene miejsce. bardzo lubie tam przebywac to miejsce ma swoj urok . najwspanialej wygląda na wiosne gdy wszystko sie budzi z zimowego snu ten zamek (choć w zuinie) ma swoje uroki i ciekawe miejsca. moze turysci nie doceniaja go ale jakby nie bylo jest dla mnie jednym ze wspanialszych miejsc jakie znam.

2000-11-14  17:32 • Piotr
Dlaczego ten zamek? Fascynująca jest bowiem jego historia. Mimo, że nie odegrał większej roli w batalistycznej historii Polski to niemniej był świadkiem wielu wydażeń. To tu przecież Kozacy Pawluka 12 sierpnia 1637 roku wydają uniwersał proklamujący powstanie przeciw Polsce. To tu stacjonuje garnizon, prywatny co prawda, ale jedyny poza obecnym w Hrubieszowie, broniący wejścia do zamojszczyny. Nie ma na to żadnych adnotacji historycznych, ale opierając się na legendach mieszkańców, garnizon ten niejednokrotnie odpierał nanjazdy i grabieszcze wyprawy czambułów tatarskich. Zamek ten był świadkiem potopu, przemarszu wojsk polskich przeciw Chmielnickiemu, wreszcie trzech wielkich i znaczących dla Polski wojen XX wieku. Co się zaś tyczy jego egzotyki... Znam osobiście około 10 legend, których nie powstydziłby się i sam zamek wawelski. Ponadto jego położenie. Siedząc na szczycie ruin przed oczyma rozciąga się wido stepów ukrainnych. Dla miłośników historii Polski XVII w. jest to nie lada gratka. Niestety, z roku na rok popada on w coraz większą ruinę. Może przydałaby się jakaś akcja odnowy, przynajmniej zabezpieczenia ruin przed dalszą degradacją tej bądź co bądź dziś najbardziej ku Dzikim polom wysuniętej polskiej strażnicy?

2000-08-29  17:46 • Seba
Ruiny tego zamku położone w bardzo malowniczym miejscu, na wyspie na rzece Bug. Trochę zaniedbany ale coż, my Polacy dbamy tylko o te najpiękniejsze, największe, te z których może być kasa.