blankKrotoszyn - Česká verze

Zamek w Krotoszynie

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek będący siedzibą założycieli miasta Krotoskich został wzniesiony prawdopodobnie równoczesnie z założeniem miasta w 1415 roku. Później był własnością Niewieskich, Rozdrażewskich i Gałeckich. Nie ma jednoznacznych przesłanek mówiących gdzie zamek się znajdował. Najbardziej prawdopodobne jest, że obecny pałac wzniesiony w 1692 roku przez Gałeckich stoi właśnie w miejscu zamku, być może zawierając w piwnicach jakieś jego pozostałości.
Zamek w Krotoszynie - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Krotoszynie - Zamek w Krotoszynie na zdjęciu z lat 1905-20 Zamek w Krotoszynie - fot. JAPCOK, III 2002 Zamek w Krotoszynie - Zamek na widokówce z 1915 roku Zamek w Krotoszynie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Krotoszynie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Krotoszynie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019