blankKrościenko - esk verze

Zamek Pieniny w Krościenku

(Krościenko • Pieniny • Zameczek bł. Kingi)

Legendy o zameczku św. Kingi w Pieninach

Legendy o tym zamku związane są z postacią żony Bolesława Wstydliwego, Kingi, córki króla węgierskiego Beli IV.
Legenda głosi, że zbudowały anioły "lotem skrzydlatym znosząc kamienie", aby służył Kindze za schronienie.
Podania ludowe barwnie opisują jej ucieczki przed Tatarami. Razu pewnego miała królowa uciekać na bosaka, żeby łatwiej jej było przemieszczać się po śliskich skałach. Wtedy to obtarła stopy do krwi. Biegnąc zostawiała za sobą ślady krwi i łez. Z kropli krwi wyrastały czerwone a z kropli łez białe goździki. Na jednym z kamieni, po których stąpała odcisnął się ślad jej stopy, a spod tego, na którym siadła zmęczona, wypłynął strumyk gorzkiej wody.
Innym razem Kinga uciekała wraz z siostrami zakonu, do którego wstąpiła po śmierci męża. Kiedy pościg tatarski był tuż tuż rzuciła za siebie grzebień a z niego wyrosły natychmiast lasy trudne do przebycia. Kras, chłop napotkany po drodze podwiózł je swoimi wołami, a królowa rzuciła na jego pole szczotkę do włosów i wyrosło w jednej chwili zboże. Kras zmylił też pościg podając inny kierunek ucieczki królowej i mówiąc, że uciekała tamtędy kiedy siał owo zboże. Ale Tatarzy ścigali ją zawzięcie i wytrwale. Rzuciła za siebie różaniec i wyrosły wokół wysokie skały, rzuciła zwierciadło, a przemieniło się ono w wodę. Zgubiła pogoń, ale w końcu odnaleźli ją w pienińskim zamku i rozpoczęli szturm. Kinga rzuciła na nich swoją chustę, która zamienila się w czarną mgłę i ukryła zamek przed oczami najeźdźców. Tatarzy strzelając po omacku trafiali w siebie nawzajem. Z czarnej chmury biły pioruny, padał deszcz i grad, drżały skały. Ci Tatarzy, którzy zdołali, uciekli.