blankKrobia - Česká verze

Zamek w Krobi

Nazwy podobne do Krobia:    Kron · Krone ·

nLokalizacja zamku na mapie Polskia północnym krańcu miasta był nizinny biskupi zamek wzniesiony w połowie XV wieku przez biskupa Andrzeja z Bnina. W następnym wieku został przebudowany według projektu architekta poznańskiego Giovanniego Battisty Quadro. Założony był na planie regularnym, otoczony fosą i wałami, co widać na planie miasta z 1795 roku.
Zamek w Krobi - Widok od południa, fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Krobi - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Krobi - Wschodni odcinek fosy zamkowej, fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Krobi - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Krobi - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Krobi - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Krobi - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Krobi - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019